glukosa



[Glukóza, řečtina], glukóza, cukr hroznový, cukr škrobový, dextrosa, D-glukosa, C6H12O6, bílý, krystalický, sladce chutnající monosacharid ze skupiny hexos obsahující aldehydickou skupinu (aldosa). Spolu s fruktosou je obsažena v ovoci a medu, v malém množství v krvi. Je složkou řady disacharidů a základním stavebním kamenem škrobu a celulózy, ze kterých se hydrolýzou vyrábí. V rostlinách je glukosa produktem fotosyntézy. Používá se například v lékařství, při kvasné výrobě, ve farmacii.



Datum vytvoření: 14. 3. 2000
Datum aktualizace: 26. 11. 2020
Autor: -red-

Odkazující hesla: alkoholové kvašení, anthocyaniny, celulasa, cerebrosidy, cukr krevní, diastereoizomerie, fruktosa, glukagon, glykolýza, glykosurie, hypoglykémie, imobilizované biokatalyzátory, inzulin, Joseph Louis Proust, kortikosteron, med, monosacharidy, réva, sacharidy, sirup, škrob, somatotropin, sorbit, vitamín C.

Sdílet: Facebook Twitter

Reklama: