glukosa
Organická chemie
[Glukóza, řečtina], glukóza, cukr hroznový, cukr škrobový, dextrosa, D-glukosa, C6H12O6, bílý, krystalický, sladce chutnající monosacharid ze skupiny hexos obsahující aldehydickou skupinu (aldosa). Spolu s fruktosou je obsažena v ovoci a medu, v krvi savců se její koncentrace běžně pohybuje kolem 3,9–5,6 mmol·l-1. Je složkou řady disacharidů a základním stavebním kamenem škrobu a celulózy, ze kterých se získává hydrolýzou. V rostlinách je glukosa hlavním produktem fotosyntézy a významným zdrojem energie v metabolismu. Používá se v lékařství (např. intravenózní roztoky při hypoglykémii a dehydrataci), při kvasné výrobě a ve farmacii. Nadměrný příjem glukosy může vést k metabolickým poruchám, včetně obezity, inzulinové rezistence a diabetu 2. typu.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
15. 8. 2025
Autor: -red-
Odkazující hesla: alkoholové kvašení, anthocyaniny, celulasa, cerebrosidy, cukr krevní, diastereoizomerie, fruktosa, glukagon, glykolýza, glykosurie, hypoglykémie, imobilizované biokatalyzátory, inzulin, Joseph Louis Proust, kortikosteron, med, monosacharidy, réva, sacharidy, sacharosa, sirup, škrob, somatotropin, sorbit, vitamin C.
Vyzkoušejte si s přáteli Kvízy encyklopedie CoJeCo.cz!