fruktosa
Organická chemie
[Fruktóza, latina], fruktóza – cukr ovocný, levulosa, C6H12O6, bílý krystalický monosacharid ze skupiny hexos (ketohexosa). Přirozeně se vyskytuje v ovoci, medu a některé zelenině, v krvi savců je přítomna jen v nízkých koncentracích. Vazbou s glukosou tvoří sacharózu. Má vyšší sladivost než glukosa a rychlejší vstřebatelnost, přesto její nadměrná konzumace může vést k poruchám metabolismu lipidů, nealkoholické steatóze jater a inzulinové rezistenci. V potravinářství se používá jako sladidlo, ve farmaceutickém průmyslu jako pomocná látka a v biochemii k experimentálním účelům.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
15. 8. 2025
Autor: -red-
Odkazující hesla: alkoholové kvašení, glukosa, imobilizované biokatalyzátory, inulin, med, monosacharidy, sacharidy, sacharosa.
Vyzkoušejte si s přáteli Kvízy encyklopedie CoJeCo.cz!