škrob



Organická chemie
Polysacharid, složitá organická makromolekulární látka složená z amylózy (asi 20 %) a amylopektinu (asi 80 %), tvořených několika tisíci molekulami glukózy. Obecný vzorec (C6H10O5)n, základní stavební jednotka D-glukopyranosa. Konečný produkt fotosyntézy v rostlinách. Patří mezi fyziologicky a hospodářsky nejdůležitější polysacharidy. Je zásobní látkou v některých rostlinách (bramborech, kukuřici, pšenici, rýži). Škrob není alkoholicky zkvasitelný, teprve enzymaticky se odbourává na zkvasitelné sacharidy. Zahříváním škrobu se tvoří škrobový maz, jeho hydrolýzou vzniká škrobový sirup, škrobový cukr a glukóza. Pražením škrobu se tvoří dextrin. Škrob se používá například v potravinářství v kvasném průmyslu, pro výrobu škrobových derivátů.

Datum vytvoření: 14. 3. 2000
Datum aktualizace: 3. 10. 2005
Autor: -red-

Odkazující hesla: aditiva, akrylamid, amylofilní, aukubová mozaika, bordeauxská jícha, brambor, ethanol, glukosa, glykosidy, med, polysacharidy, sacharidy, škrobárenství, škrobárna, škrobení, škrobové mléko, škrobové zrno, sloučenina, statocyty.

Sdílet: Facebook Twitter

Reklama: