kyseliny mastné



Skupina monokarboxylových alifatických kyselin obecného vzorce R-COOH, kde R značí vodík, methylovou skupinu nebo uhlíkatý řetězec, obvykle nerozvětvený (12-22členný). Typické mastné kyseliny jsou mravenčí, octová, máselná, kapronová, kaprylová, palmitová a stearová kyselina. Název mastné kyseliny pochází ze skutečnosti, že některé mastné kyseliny jsou vázány v tucích ve formě svých triacylglycerolů. Rostlinné tuky a oleje jsou bohaté na nenasycenou olejovou kyselinu, v živočišných tucích převládají kyseliny nasycené, například máslo obsahuje palmitovou, stearovou, kaprylovou kyselinu. Mastné kyseliny jsou složkou lipidů, například fosfatidylcholinů (lecitinů). Vyšší mastné kyseliny jsou ve formě svých esterů s vyššími alkoholy podstatou přírodních vosků. Mastné kyseliny se vyrábějí biochemickou cestou (octová kyselina ), synteticky nebo štěpením tuků. Jejich použití v průmyslu je mnohostranné.

Datum vytvoření: 14. 3. 2000
Datum aktualizace: 1. 8. 2006
Autor: -red-

Odkazující hesla: olejová kyselina, palmitová kyselina.

Sdílet: Facebook Twitter

Reklama: