vitamíny



Organická chemie
[Latina + řečtina ], vitamíny – nízkomolekulární organické sloučeniny různé chemické povahy, v nepatrném množství nezbytné pro důležité biochemické a fyziologické funkce. Protože lidský a živočišný organismus vitamíny nevytváří (nebo ne v dostatečném množství), je nutné je získávat v potravě. Obsah vitamínů v jednotlivých potravinách je rozdílný a může klesnout skladováním i přípravou. Normální výživa obvykle obsahuje dostatečné množství vitamínů. Denní potřeba vitamínů je do několika mg; avšak potřeba vitaminů při změněném metabolismu se někdy i několikrát zvyšuje. Nedostatek vitaminů se vyrovnává buď vhodnou dietou, nebo podáváním vitamínových přípravků. Vitaminy se dělí na rozpustné ve vodě, například vitamin C, B-komplex a v tucích, například vitamin A, D, E, K. Vitaminy se také dělí na účastnící se tvorby koenzymů, například vitaminy B, K a na neúčastnící se této tvorby, účinkem podobné vitaminy, například cholin. Vitaminy se vyrábějí synteticky jednak metodami chemickými, popřípadě v kombinaci s kvasnými pochody (vitamin A, B6, C), jednak mikrobiologicky (některé vitaminy B), nebo se získávají z přírodních zdrojů (vitamin E). Používají se v lékařství.

Datum vytvoření: 14. 3. 2000
Datum aktualizace: 27. 4. 2016
Autor: -red-

Odkazující hesla: Adolf Otto Reinhold Windaus, aktinidie, amid nikotinové kyseliny, avitaminózy, česnek, cibulová zelenina, droždí, hypervitaminózy, hypovitaminózy, kaki, kalciferol, karence, klikva, koenzymy, ledvinovník, mango, maté, mikroorganismy, provitamíny, pyridoxal, pyridoxamin, riboflavin, ribosa, růže, rybí tuky, vejce, vitageny, vitamín C, vitamín K, vitaminizace, vločky.

Sdílet: Facebook Twitter

Reklama: