kaki



Ovocnářství
[Japonština], tomel, churma, Diospyros kaki, rod dvouděložných rostlin, subtropický, mrazuvzdorný, opadavý ovocný strom z čeledi ebenovitých. Původem z Číny a Japonska. Pěstuje se v subtropech celého světa pro kulovité až oválné plody (bobule) velikosti pomeranče, barvy žluté, červené nebo oranžové, nesoucí velký čtyřdílný vytrvalý kalich. Známo asi 500 druhů dřevin, stromy až 30 m vysoké s kožovitými listmi. Květy vyrůstají v paždí listů nebo vytvářejí květenství kauliflorie. Dužnina je křupavá až mazlavá, po dozrání sladká. Obsahuje 1-8 tmavých plochých semen. Plody se pojídají čerstvé nebo se zpracovávají na marmelády, sirupy, mrazené protlaky, popřípadě se suší. Jsou bohatým zdrojem vitamínu C a karotenů. Některé druhy kaki se pěstují pro dřevo.

Datum vytvoření: 14. 3. 2000
Datum aktualizace: 20. 10. 2005
Autor: -red-

Sdílet: Facebook Twitter

Reklama: