kyselina α‑linolenová
Lékařství / Organická chemie / Fyziologie
Označována také anglickou zkratkou ALA, esenciální omega‑3 polynenasycená mastná kyselina (18:3 n‑3), kterou si člověk nevytváří a musí ji přijímat potravou. Hlavní zdroje: lněná a chia semena, vlašské ořechy, řepkový olej. V organismu je prekurzorem dlouhořetězcových n‑3 (EPA, DHA), nicméně konverze je omezená a ovlivněná mimo jiné poměrem k omega‑6. Biologicky se uplatňuje v membránách a jako zdroj méně prozánětlivých lipidových mediátorů; výživová doporučení zdůrazňují pravidelný příjem rostlinných zdrojů kyseliny α‑linolenové i přímých zdrojů EPA/DHA.
Vytvořeno:
22. 8. 2025
Aktualizováno:
23. 8. 2025
Autor: -red-
Odkazující hesla: DHA, EPA, omega‑3 mastné kyseliny, tuky, vitamín F.
Vyzkoušejte si s přáteli Kvízy encyklopedie CoJeCo.cz!