glycerol
Organická chemie
[Řečtina], glycerin, organická sloučenina CH2(OH)CH(OH)CH2(OH), 1,2,3-propantriol – trojsytný alkohol; bezbarvá viskózní kapalina sladké chuti, dobře mísitelná s vodou a alkoholem. Teplota tání 17,9 °C, teplota varu 290 °C. Přirozeně se vyskytuje ve formě esterů s vyššími karboxylovými kyselinami jako součást rostlinných i živočišných tuků a olejů, z nichž se získává hydrolýzou či zpracováním odpadních produktů při výrobě mýdla (proces zmýdelnění). Průmyslově se vyrábí synteticky, například z propenu nebo hydrolýzou epichlorhydrinu. Glycerol má široké využití – v potravinářství (zvlhčovadlo, sladidlo, stabilizátor), farmacii (součást léčiv, roztoků a mastí), kosmetice (hydratační složka krémů), v textilním průmyslu, při výrobě plastů a pryskyřic, v tabákovém průmyslu i pro výrobu výbušnin, zejména nitroglycerinu. Při běžném zacházení je netoxický, avšak při vysokých dávkách může vyvolat osmotické průjmy.
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
15. 8. 2025
Autor: -red-
Odkazující hesla: aditiva, akrylaldehyd, akvarel, alkoholy, estery, ethanolamin, glukoneogeneze, hydroxyderiváty, kryoprotektivní látky, máselná kyselina, olejová kyselina, sorbitol, tuky.
Vyzkoušejte si s přáteli Kvízy encyklopedie CoJeCo.cz!