třísloviny



Tanidy – látky rostlinného původu, hořké a svíravé chuti, deriváty vícesytných fenolů často vázaných se sacharidy na složité estery. Dělí se na třísloviny hydrolyzovatelné (esterové), například tanin, a kondenzované, například katechiny. Třísloviny jsou rozpustné ve vodě i v alkoholu. Vyskytují se v částech rostlin mnoha čeledí, například v kůře dubové, smrkové, v ovoci. Vyrábějí se též synteticky, například sulfonované fenolformaldehydové pryskyřice. Tanin s bílkovinami tvoří sraženiny, což se využívá při čeření šťáv a vín. Používají se například v koželužství, barvířství, dříve ve výrobě inkoustů.

Datum vytvoření: 14. 3. 2000
Datum aktualizace: 26. 9. 2005
Autor: -red-

Odkazující hesla: brusnicovité, bukotvaré, činiva, ledvinovníkovité, maté, přesličník, taniny, třapiny, tsuga.

Sdílet: Facebook Twitter

Reklama: