tetřev



Zoologie

Zoologie, tetřev hlušec, Tetrao urogallus, pták z čeledi tetřevovitých, příbuzný tetřívku. Jeden z největších ptáků; kohout váží až 6 kg, slípka 2–3 kg. Žije v jehličnatých lesích Evropy a Asie. U nás se vyskytuje hlavně v horských lesích. Je polygamní. Kohout toká na stromě od března do května. Tok se skládá z několikaa strof, při tzv. „broušení“ kohout neslyší. Hnízdo je na zemi. Samice snáší 6–10 vajec. Živí se bobulemi, pupeny, mláďata mravenčími kuklami, v zimě jehličím. Jeho počty se všude silně snížily, místy vymizel. Provádí se umělý odchov s vypouštěním mlááat zpět do přírody. Lov tetřevích kohoutů povolen od 1.4. do 15. 5.; tetřeví slepice jsou hájeny celoročně.



Datum vytvoření: 14. 3. 2000
Datum aktualizace: 14. 7. 2021
Autor: -red-

Odkazující hesla: kohout, montánní stupeň, tajga, tetřívek.

Sdílet: Facebook Twitter



Reklama: