slonovití



Zoologie
Elephantidae – čeleď největších suchozemských obratlovců z řádu chobotnatců. Mají nos a horní ret protaženy v chobot, zakončený nozdrami. Chobot slouží k sání tekutin a k uchopování. Řezáky v horní čelisti mají neukončený růst a jsou protaženy v kly, zvláště mohutné u samců. Stoličky tvoří příčné destičky, které se vynořují z dásně postupně, takže v každé polovině čelisti je činná vždy jen jedna stolička. Lebka je v poměru k tělu velká, s četnými dutinami, takže je poměrně lehká. Končetiny jsou sloupovité, pětiprsté, prstní kosti jsou srostlé, některé jsou opatřeny nehtovitým kopytem. Slonovití našlapují na svalnatý polštář. Kůže je silná. Samice rodí jediné mládě po 630 dnech březosti. Do čeledi slonovitých patří dva žijící druhy slona a vymřelý druh – mamut, Mammuthus primigenius.

Datum vytvoření: 14. 3. 2000
Datum aktualizace: 27. 11. 2006
Autor: -red-

Odkazující hesla: slon.

Sdílet: Facebook Twitter



Reklama: