chobotnatci



Zoologie
Proboscidea, řád býložravých savců. Horní pysk a nos mají protažen v dlouhý chobot, sloužící ke sběru potravy a k pití. Jejich kůže je asi 2 cm silná, končetiny jsou sloupovité. V chrupu jsou vyvinuté pouze dva řezáky v horní čelisti (kly), tři mléčné a tři trvalé stoličky v každé polovině čelisti, které se z dásně vynořují postupně. Chobotnatci jsou největší suchozemští savci. Hlavní rozvoj této skupiny byl v paleogénu a neogénu, jak o tom svědčí vymřelí mamuti a mastodont. Dnes žijí jen dva druhy slonů, a to v Africe a v Indii.

Datum vytvoření: 14. 3. 2000
Datum aktualizace: 7. 3. 2003
Autor: -red-

Odkazující hesla: kopytníci, mamut, mastodont, slonovití.

Sdílet: Facebook Twitter



Reklama: