potkan



Zoologie

Rattus norvegicus – statný hlodavec z čeledi myšovitých, příbuzný krysy obecné. Má větší hmotnost než krysa, kratší boltce a kratší ocas. Původem v severovýchodní Asii, odkud se rozšířil do celého světa. Vyznačuje se velkou množivostí, samice má průměrně 8 mláďat ve 2-3 vrzích za rok. Žije v lidských sídlištích, ve stokách, chlévech, v přírodě kolem vod. Je všežravý. Škůdce zásob a šiřitel nemocí, například Weilovy žloutenky. Používá se jako laboratorní zvíře (obvykle varieta albino – bílá s červenýma očima). Jako domácí mazlíček se chová v různých varietách, které se liší tvarem či velikostí těla (dumbo, manx, minipotkan (dwarf)), typem srsti (standard, rex, double-rex, fuzz, satin, sphynx (hairless, nunu), patchwork), barvou srsti (agouti – přírodní zbarvení, albino – bílá + světle červené oči, BEW – bílá + černé oči, amber – do oranžova, cinnamon – skořicová, siamská, himalájská, chocolate – čokoládová, champagner – světle béžová s růžovým nádechem + světle červené oči, buff – světle béžová + tmavě červené oči, beige – béžová, pearl – perlová), kresbou (jednobarevný, kapucín, bareback, japonská kresba, irská kresba, berkshire, husky) či barvou očí (pink – světle červená, ruby – tmavě červená, black – černá, odd-eyed – každé oko jiné barvy).



Datum vytvoření: 14. 3. 2000
Datum aktualizace: 23. 9. 2021
Autor: -red-

Odkazující hesla: kapucín, myšovití, třenové zuby.

Sdílet: Facebook Twitter



Reklama: