medvěd



Zoologie

Ursus – rod velkých šelem z čeledi medvědovitých. Jsou známy 2 druhy rodu Ursus: medvěd hnědý, Ursus arctos, a medvěd černý, Ursus americanus. Oba druhy vytvářejí četné zeměpisné rasy. Na území České republiky žije medvěd hnědý, zvaný též brtník, Ursus arctos, naše největší šelma. Dosahuje hmotnosti až 400 kg. Vyskytuje se pouze v horách severního a středního Slovenska. Jeho početnost se odhaduje na 300–400 jedinců. Lov je celoročně zakázán. V Čechách byl poslední medvěd zastřelen v roce 1864, na Moravě v roce 1893. Severoamerickou rasou medvěda hnědého je grizzly. Největší medvěd, Ursus arctos middendorffi, žije na ostrově Kodiak a dosahuje hmotnosti až 1200 kg. Ostatní druhy, česky označovány medvěd, patří k jiným rodům (jiné latinské rodové jméno).



Datum vytvoření: 14. 3. 2000
Datum aktualizace: 19. 7. 2021
Autor: -red-

Odkazující hesla: embryonální latence, kožešinová zvířata, medvídkovití, montánní stupeň, Notoungulata, říje, tajga.

Sdílet: Facebook Twitter



Reklama: