kyseliny karboxylové



Sloučeniny obsahující jednu nebo více karboxylových skupin (karboxylů) -COOH. Podle jejich počtu se dělí na kyseliny mono-, di-, tri- až polykarboxylové. Podle zbytku vázaného na karboxylovou skupinu rozeznávají se například karboxylové kyseliny alifatické, aromatické, heterocyklické. Monokarboxylové alifatické karboxylové kyseliny jsou označovány též jako kyseliny mastné, neboť zejména vyšší členy řady jsou součástí tuků. Patří sem například mravenčí, octová, propionová, máselná, valerová, kapronová (C1 až C6), palmitová (C16), stearová (C18) kyselina, z nenasycených například olejová (C18) kyselina, linolová (C18) kyselina. Z dikarboxylových kys. jsou nejznámější prvé členy řady HOOC(CH2)n COOH: šťavelová, malonová, jantarová, glutarová, adipová (n=0-4) kyseliny, z nenasycených maleinová a fumarová kyselina.

Datum vytvoření: 14. 3. 2000
Datum aktualizace: 20. 9. 2000
Autor: -red-

Odkazující hesla: Acetobacter, alkoholy, aromatické karboxylové kyseliny.

Sdílet: Facebook Twitter

Reklama: