vlaštovka obecná



Zoologie

Hirundo rustica, pták z čeledi vlaštovkovitých z řádu pěvců. Jde o malého ptáka s délkou těla přibližně 17–22 cm a hmotností 15–18 g. Na horní straně těla je zbarven kovově modře až černě, světle hnědě na voleti a přední části hlavy. Má štíhlé tělo s dlouhými křídly a dlouhý vidlicovitě rozeklaný ocas. Stavba těla je u obou pohlaví vlaštovky shodná a proto je těžké pohlaví rozlišit. Jako potravu upřednostňují mouchy z řádu dvoukřídlých. Tento hmyz tvoří 98,8% jejich potravy. Vlaštovky mohou krmit svá mláďata i za letu. Staví si hnízda na skalách, stromech a velmi často také na lidských stavbách. Hnízda jsou slepená z kousků bláta, zpevněná stébly trávy. Samička snáší 4–5 vajíček, která jsou vysezena po 15–17 dnech. Mláďata opouštějí hnízdo 18–23 dnů po vylíhnutí. Vlaštovky velmi bojovně chrání svá hnízda před ostatními ptáky. Na statcích a zejména ve stájích jsou vlaštovky vítanými hubiči létajícího hmyzu. Na zimu odlétají do Afriky.



Datum vytvoření: 20. 6. 2001
Datum aktualizace: 14. 7. 2021
Autor: -red-

Odkazující hesla: vlaštovkovití.

Sdílet: Facebook Twitter



Reklama: