tygr



[Latina < perština], Panthera tigris – největší šelma z čeledi kočkovitých. Má rezavožlutou srst s černými příčnými pruhy. Tělo (bez ocasu) měří až 2,8 m, ocas až 1,2 m. Hmotnost až 300 kg. Na rozsáhlém areálu v Asii vytváří řadu forem: nejmenší je tygr sumaterský, největší tygr amorský. Početnost tygrů stále klesá. Kromě doby páření žije osaměle a loví velké savce. Samice po březosti trvající kolem 105 dnů rodí 2 až 6 slepých mláďat. V zajetí se tygr velmi dobře rozmnožuje. Druh je ohrožen vyhubením a loví se proto jen omezeně.

Datum vytvoření: 14. 3. 2000
Datum aktualizace: 17. 10. 2007
Autor: -red-

Odkazující hesla: drezúra, kočkovití.

Sdílet: Facebook Twitter



Reklama: