křeček



Cricetus rod hlodavců z čeledi křečkovitých; znám jediný druh křeček polní, Cricetus cricetus. Žije v oblasti od Francie přes střední Evropu a směrem na východ zasahuje až k Jeniseji. V ČR se vyskytuje hlavně v nížinách. Vyhrabává si až 2 m hluboké nory. Je všežravý živí se hlavně polními plodinami, na kterých působí značné škody. Potravu přenáší v lícních torbách; v norách si hromadí zásoby. V zimě spí. Křečci ulovení na jaře poskytují kvalitní kožku. Příbuzný druh křeček zlatý, Mesocricetus auratus, je chován pro laboratorní účely.

Datum vytvoření: 14. 3. 2000
Datum aktualizace: 15. 8. 2000
Autor: -red-

Odkazující hesla: křečkovití.

Sdílet: Facebook Twitter

Reklama: