koření



Čerstvý nebo usušený rostlinný materiál evropských, subtropických a tropických rostlin s ostrou chutí a silnou vůní. Jako koření se používají podzemní části rostlin (zázvor, kurkuma, křen), kůra stromů (skořice), listy a celé rostliny (bobkový list, majoránka, tymián, kopr, pažitka, dobromysl, saturejka), květy a květní součásti (kapary, šafrán), plody a semena (anýz, badyán, fenykl, kmín, pepř, paprika, nové koření, koriandr, kopr, vanilka, hořčice, muškátový květ a ořech). Slouží jako přísada k aromatizování a ke zvýraznění chuti. Pro speciální pokrmy se používají směsi koření, například gulášové, paštikové, perníkové.

Datum vytvoření: 14. 3. 2000
Datum aktualizace: 16. 6. 2009
Autor: -red-

Odkazující hesla: aromatické rostliny, bobkový list, Borneo, hřebíček, Jáva, kmín, kurkuma, majoránka, mango, masala, nové koření, paprika, pepř, perník, rokambol, skořice, skořicovník, tymián, vavřín, zázvor.

Sdílet: Facebook Twitter



Reklama: