konzervace



[Latina], úprava prodlužující skladovatelnost látek déle, než dovoluje přirozená údržnost. Ochrana před škodlivými vlivy prostředí, zejména před vlivem mikrobů, popřípadě vyšších organismů, atmosférického kyslíku, vlhkostí, světla, s cílem zachovat a zlepšit využitelnost a hodnotu, například konzervace potravin, píce, kůží, textilií, dřeva, průmyslových výrobků, přírodnin, uměleckých předmětů. Konzervace se provádí buď fyzikálně, například sušením, nebo chemicky (konzervovadly). – V archivnictví odborné procedury mechanicky, popřípadě i chemicky ochrany písemností (pergamen, papír vazba knih) uložených v archívech a knihovnách (zvláště rukopisných) před škodlivými vlivy prostředí, zvláště před vlivem mikrobů nebo vyšších organismů, popřípadě za účelem odstranění či zpomalení přirozených procesů blednutí a zvyšování křehkostí papíru. Konzervace má především preventivní ráz.

Datum vytvoření: 14. 3. 2000
Datum aktualizace: 30. 6. 2006
Autor: -red-

Sdílet: Facebook Twitter

Reklama: