kávovník



Botanika
[Arabština], Coffea – rod dvouděložných dřevin z čeledi mořenovitých. Je známo asi 60 druhů. Jsou původně z tropické Afriky, částečně i jihovýchodní Asie. Nejvýznamnější je kávovník arabský, Coffea arabica, který se pěstuje na plantážích jako keř (dorůstá výšky až 3 m). Pochází pravděpodobně z Etiopie. Pěstuje se pro plody oválné peckovice s dužnatým oplodím a dvěma semeny (kávovými zrny), které dozrávají za 7-9 měsíců po odkvětu. Plantáže kávovníku začínají plodit 6.-8. rok po výsadbě a poskytují sklizeň až do stáří 30-50 roků. Sklizené plody se zbavují oplodí, semena se pak suší, leští a třídí. V 1 kg je obsaženo asi 2200 semen. Přeměna v konzumní kávu se provádí pražením. Kávová zrna obsahují v průměru 0,7-1,5 % kofeinu. Z 1 ha kávovníkové plantáže se získá v průměru 400-900 kg čistých i suchých semen (zelené kávy). Káva se získává i z druhu Coffea canephora (tzv. robusta), pěstovaného v nížinách tropů. Semena jsou menší (v 1 kg asi 3300 semen) a jejich kvalita nižší. Používají se hlavně do směsí a k výrobě instantní kávy. Coffea liberica poskytuje kávu nízké kvality a nahořklé, trpké chuti. Používá se pouze do směsí.

Datum vytvoření: 14. 3. 2000
Datum aktualizace: 20. 6. 2006
Autor: -red-

Odkazující hesla: Acre, Asír, Borneo, Jinotega, káva, kofein, Mbini.

Sdílet: Facebook Twitter



Reklama: