gorila



Zoologie

[Řečtina], Gorilla gorilla – největší savec z čeledi lidoopů, až 2 m vysoký, o hmotnosti až 275 kg. Žije v menších rodinných skupinách v pralesích střední a západní Afriky v nížinách a horách. Živí se výlučně rostlinnou potravou. Samice rodí po osmi a půl měsících březosti jediné mládě, které dospívá ve věku 8-10 let. V zajetí se gorila dožívá věku přes 30 let. Neustálým zmenšováním vhodných biotopů je gorila vážně ohrožena vyhubením. Je proto chráněna.



Datum vytvoření: 14. 3. 2000
Datum aktualizace: 18. 10. 2020
Autor: -red-

Odkazující hesla: lidoopi, Virunga.

Sdílet: Facebook Twitter



Reklama: