geneticky modifikovaný organismus
Biologie
GMO – organismus (kromě člověka), jehož dědičný materiál byl změněn genetickou modifikací. Genetickou modifikací se rozumí cílená změna dědičného materiálu způsobem, kterého se nedosáhne přirozeně – např. křížením nebo šlechtěním. Tato definice se vztahuje na organismy schopné rozmnožování nebo přenosu dědičného materiálu, tj. mikroorganismy, rostliny, živočichy a buněčné kultury; nevztahuje se na člověka. Technologie genetických modifikací se používá např. v potravinářství. Pro aplikace genetických modifikací do potravin a krmiv v Evropské unii je zatím schváleno několik odrůd kukuřice, řepky olejky, bavlny a sóji. Nejvíce geneticky modifikovaných plodin se pěstuje v USA, Kanadě, Argentině, Brazílii, Austrálii a Číně. Aby se spotřebitel při nákupu potraviny mohl rozhodnout, zda (v případě schválených plodin) ji on sám chce konzumovat, musí být informace o použití genetické mutace na obalu uvedena. Výrobky, které obsahují GMO nebo jsou z GMO vyrobené, se označí výrazem „geneticky modifikovaný“ nebo „vyrobený z geneticky modifikované (název složky, např. kukuřice, sója)“. Tento způsob označení se týká výrobků, v nichž je podíl GMO složky vyšší než 0,9 %. Potraviny jsou z hlediska ilegálního obsahu geneticky modifikovaných přísně kontrolovány.
Vytvořeno:
4. 11. 2008
Aktualizováno:
4. 11. 2008
Autor: -VS-
Vyzkoušejte si s přáteli Kvízy encyklopedie CoJeCo.cz!