fytová kyselina
Chemie
Fytát, inositolhexakisfosfát (IP6) – přirozeně vznikající sloučenina v buňkách a v rostlinných vlákninách. Je hlavní formou zásobního fosforu v semenech rostlin, představuje 50–85 % fosforu v semenech obilovin, olejnin a luštěnin. Na jedné straně je považována za antinutriční látku, která snižuje využití fosforu, zinku, vápníku a mědi u zvířat a lidí, a to tak, že s těmito minerálními látkami tvoří nerozpustné komplexy, čímž snižuje jejich biologickou využitelnost. Míra snížení závisí na řadě faktorů, např. koncentraci kyseliny fytové, síle vazby, metodě výroby potravin, přítomnosti jiných látek, které se váží s minerálními látkami (vláknina, kyselina šťavelová, třísloviny), koncentraci bílkovin, přítomnosti enzymu fytáza aj. Kyselina fytová rovněž snižuje aktivitu některých enzymů, např. trypsinu, pepsinu, alfa-amylázy a beta-galaktosidázy. Vedle negativních účinků na organismus se kyselina fytová může projevovat i pozitivně. V pokusech na zvířatech se prokázalo, že snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a prsu.
Vytvořeno:
4. 11. 2008
Aktualizováno:
4. 11. 2008
Autor: -VS-
Vyzkoušejte si s přáteli Kvízy encyklopedie CoJeCo.cz!