dropovití



Zoologie
Otididae – čeleď velkých ptáků z řádu krátkokřídlých. Dosahují hmotnosti přes 20 kg. Některé druhy mají výraznou pohlavní dvojtvárnost a vyznačují se zvláštními pohyby při toku. Známo 22 druhů. Žijí na stepích a polích Evropy, Asie, Afriky a Austrálie. druh Choriotis nigriceps je ohrožen vyhynutím. V České republice hnízdí drop velký, Otis tarda, na polích jižní Moravy; přes přísnou ochranu mizí. Dva další druhy – drop malý, Otis tetrax, a drop chocholatý, Chlamydotis undulata, do České republiky zalétnou jen zřídka.

Datum vytvoření: 14. 3. 2000
Datum aktualizace: 25. 7. 2006
Autor: -red-

Odkazující hesla: krátkokřídlí, step.

Sdílet: Facebook Twitter



Reklama: