chlazení
Děj, při němž se snižuje teplota látky nejčastěji tím, že látka o nižší teplotě (chladivo) odnímá teplo látce o vyšší teplotě (látka chlazená). Chladí se přímo nebo prostřednictvím teplonosné tekutiny, a to přirozenými chladivy, například studenou vodou, ledem, vzduchem ap., nebo strojně; chladivo pak proudí v uzavřeném okruhu a chlazení probíhá odpařováním chladiva při nízké teplotě. Teplo potřebné k odpaření chladiva se odnímá látce, která se má chladit. Zkapalnění odpařovaného chladiva je umožňováno stlačením par kompresorem (kompresorové chlazení), absorpcí par vhodnou látkou, například amoniakem ve vodě (absorpční chlazení) nebo adsorpcí (adsorpční chlazení). Plyny lze přímo ochlazovat jejich expanzí, kapaliny odpařováním. Chlazení se používá vedle chladírenství ke kondenzaci páry v parních kondenzačních elektrárnách; chladí se obvykle vodou, která teplo odvádí a předává je do atmosférického vzduchu v chladicích věžích. Chlazení se též snižuje teplota strojů, obvykle ofukováním; u větších zařízení se chladí olejem, vodíkem i vodou. Chlazení se užívá k ochlazení plynných směsí, aby se umožnilo jejich dělení destilací (získávání například kyslíku, dusíku ze vzduchu).
Vytvořeno:
14. 3. 2000
Aktualizováno:
11. 7. 2006
Autor: -red-
Vyzkoušejte si s přáteli Kvízy encyklopedie CoJeCo.cz!