Žvýkačka

Minuta s encyklopedií - 20. 12. 2007



Z historických pramenů je patrné, že žvýkání se oddávali už staří Řekové. Místo dnešních žvýkaček si ale museli vystačit s kouskem pryskyřice ze stromů, které ostatně dodnes rostou v Řecku a Turecku. Mayové ve Střední Americe rádi zaměstnávali svůj chrup zpracováváním šťávy z gumovníku, indiáni v Nové Anglii zase žvýkali smrkovou mízu. Tento jejich zvyk později napodobovali bílí přistěhovalci a ztvrdlou pryskyřici doplňovali včelím voskem. Nejstarší komerčně vyráběná žvýkačka pochází zřejmě z roku 1848 od bratrů Curtisových. První patent na žvýkací gumu byla ale udělen až o dvacet let později jistému panu Semplemu z Ohia. V roce 1871 začal žvýkačku ochucenou lékořicí vyrábět fotograf a vynálezce Thomas Adams, který předtím koupil velké množství šťávy z gumovníku od mexického prezidenta. Jeho první ochucená žvýkačka se jmenovala Black Jack a brzy ji následovala Tutti-Frutti.

Sdílet: Facebook Twitter

Autor: -JH-