Tlakový hrnec

Minuta s encyklopedií - 20. 10. 2006



Kolem roku 1680 zkonstruoval francouzský fyzik a člen Královské společnosti v Londýně a Francouzské akademie věd Denis Papin tak zvaný „parní hrnec“. Využil přitom poznatku, že s rostoucím tlakem tekutiny se zvyšuje i bod varu a voda vařená v uzavřené nádobě tak dosáhne mnohem vyšších teplot. První předvedení jeho vynálezu však skončilo fiaskem. Hrnec s pevně připevněnou poklicí explodoval a rozbil se na tisíce kousků. Papin se však nenechal odradit a před dalším předvedením opatřil poklici pojistným ventilem, který měl zabránit opakování neúspěchu. Povedlo se a tlakový hrnec se začal uplatňovat v praxi. Nejprve v oblasti průmyslu jako takzvaný autokláv, tedy tlaková nádoba určená zejména pro chemické procesy, později především v kuchyni. Papin se z Anglie později přestěhoval do Německa, kde už přemýšlel nad ponorkou a odstředivým čerpadlem. Vyvinul také první provozuschopný parní stroj.

Sdílet: Facebook Twitter

Autor: -JH-

Reklama:



Další články