Slivovice

Minuta s encyklopedií - 29. 10. 2007



Neodmyslitelným symbolem Slovácka je vedle lidového kroje, hudby a tance také pálenka vyráběná destilací švestkového kvasu. Podle ovoce, z něhož je nápoj vyráběn, nese také svůj název, i když začasté jsou jako slivovice nesprávně označovány také destiláty z jiných ovocných druhů. Dle lidové pověsti zjevil Pán Bůh obyvatelům Slovácka tajemství pálení slivovice jako odměnu za jejich pracovitost, skromnost a zbožnost. Archeologové potvrdili výrobu destilátů již v neolitu, historické prameny dokládají pálení od 14. století. Zprvu šlo o pálenky z vína, pivních odpadků a později z obilí, z něhož se vyráběla žitná. Pravá slivovice začala být vyráběna kolem poloviny 18. století. K velkému rozmachu došlo po roce 1835, kdy byl vydán císařský patent dovolující rolníkům svobodně pálit kořalku z vlastního ovoce a pro vlastní potřebu až do objemu jednoho vědra, tedy asi 56 litrů ročně.

Sdílet: Facebook Twitter

Autor: -JH-

Reklama:



Další články