Šampaňské

Minuta s encyklopedií - 13. 10. 2007



Nejznámějším a nejvyhledávanějším šumivým vínem je bezesporu to, které pochází z francouzské vinařské oblasti Champagne, tak zvané šampaňské. Obecně je objev šampaňského připisován páteru Donu Perignonovi, ale skutečností je, že se šumivé víno s úspěchem vyrábělo již v roce 1530 v jihozápadní Francii. V roce 1662 byla v Royal Society v Londýně sepsána stať popisující přidání cukru do hotového vína za účelem jeho dalšího prokvašení. Někteří historici dokonce tvrdí, že se Don Perignon snažil naopak bublinek, které se v jeho vínech tvořily přirozenou cestou, všemožně zbavit. Trvalo asi dvě stě let, než se výroba šampaňského posunula od metody pokus – omyl k ověřenému způsobu výroby kvalitního průzračného vína. Již ale v roce 1729 byl založen první šampaňský dvůr a v krátkém období vzniklo hned několik dnes velmi známých výrobců šampaňského.

Sdílet: Facebook Twitter

Autor: -JH-

Reklama:



Další články