Řezník

Minuta s encyklopedií - 07. 12. 2006



Lov a následná příprava masa jsou činnosti, kterými se lidé zabývají už od pravěku, kdy maso bylo jejich základní potravou. Zabíjení zvířat navíc bývalo často spojováno s oběťmi bohům a není proto divu, že vzniklo řemeslo zaměřené právě na tuto činnost. Ve starém Řecku existoval řeznický stav, k němuž se počítali lidé jateční a kuchaři. Římští řezníci se rozdělovali na jatecké, kteří nakoupený dobytek poráželi, a na řezníky, kteří maso zpracovávali a prodávali. Řeznický cech se brzy stal váženou organizací a podobná bratrstva zanedlouho vznikala i jinde v Evropě. U nás to bylo pravděpodobně až ve 13. století. Čeští řezníci byli silní a odvážní chlapi a často se stavěli po boku vojska se sekerou v ruce proti nepřátelům. Za tuto svou chrabrost získali roku 1310 do svého znaku stříbrného lva v červeném poli.

Sdílet: Facebook Twitter

Autor: -JH-

Reklama:



Další články