Popcorn

Minuta s encyklopedií - 16. 10. 2007



Pražená kukuřice je objevem několika indiánských kmenů, jejichž členové ji mimo konzumace používali také na ozdobu obřadních čelenek, náhrdelníků a k výrobě ornamentů. Vypráví se, že náčelník jednoho indiánského kmene daroval jelenicový pytel plný popcornu prvním kolonizátorům, kteří si kukuřici servírovali ke snídani s cukrem a smetanou. Jako první ranní jídlo se pražená kukuřice příliš neujala, o to více však sklízí úspěch při večerním promítání filmových hitů. Vztah popcornu a filmového průmyslu trvá již od třicátých let minulého století, kdy si návštěvníci biografů v Americe kupovali u pouličních prodejců levný popcorn. Provozovatelé kin se tehdy rozhodli utržit i z tohoto koláče něco pro sebe a začali kukuřici nabízet svým divákům sami. Obliba pojídání popcornu při filmové projekci se rozmohla po celé Americe. Například v Izraeli je ale zvykem zobat slunečnicová semínka, v Egyptě zase přikusují pittu se sýrem.

Sdílet: Facebook Twitter

Autor: -JH-

Reklama:



Další články