Pekař

Minuta s encyklopedií - 23. 11. 2006



Počátky pekařství sahají do dávnověku, kde těsně souvisí s mlynářstvím. Každé z těchto odvětví se ale vyvíjelo samostatně; zatímco mlynářství postupem doby přecházelo na produktivnější formy práce, zůstávalo pekařství dlouho na nízkém stupni. Řekové převzali pečení chleba z Orientu a víme, že ve 2. století našeho letopočtu zhotovovali athénští pekaři 72 druhů pečiva. V roce 173 existovali veřejní pekaři už i v Římě a za časů Augustových zde bylo na 300 pekařů. Z Říma se přeneslo pečení moučného těsta do Galie a Germánie, ve Francii pekli bílý chléb už v 8. století, v Čechách pak v 11. století. U nás se pekařům velmi dařilo, a tak již např. roku 1334 připadaly v Mladé Boleslavi na 300 domů hned čtyři chlebné krámy a je pochopitelné, že nezůstalo jen u pečení chleba.

Sdílet: Facebook Twitter

Autor: -JH-

Reklama:



Další články