Oskeruše

Minuta s encyklopedií - 15. 09. 2007



Největším evropským ovocným stromem je sorbus domestica, u nás nazývaný jeřáb oskeruše. Svůj původ má v jižní Evropě, ale vzácně je možné se s ním setkat i na našem území, většinou na Slovácku a celé jihovýchodní Moravě. V Čechách najdeme v současnosti oskeruše pouze v Českém středohoří, kde se o jejich rozšíření zasloužil prý již Karel IV. V našich podmínkách se strom dožívá až 400 let, rostoucí osamoceně může dosáhnout výšky až 15 metrů, v lesích dokonce dvojnásobné. Dle některých názorů se k nám oskeruše dostala v době tureckých válek z Balkánu, dle jiných ji sem přinesli Římané, kteří ji vysazovali na dobytém území. Nejstarší písemná zpráva v češtině o oskeruši pochází z roku 1562, kdy Tadeáš Hájek z Hájku přeložil a doplnil Mattioliho herbář. Plody oskeruší se hodí pro přímou konzumaci, k výrobě kompotů a marmelád, vína nebo pálenky.

Sdílet: Facebook Twitter

Autor: -JH-

Reklama:



Další články