Mýdlo

Minuta s encyklopedií - 13. 01. 2007



I když nejstarší záznamy o výrobě mýdla pocházejí z Babylonie přibližně z roku 2800 př. n. l. a od Féničanů z doby kolem roku 600 př. n. l., nepoužívalo se tehdejší mýdlo ještě k hygienickým účelům. Bylo určeno pouze k čištění surovin potřebných k výrobě látek. Naši předkové si čistili ruce popelem, hlínou nebo některými rostlinnými výtažky. Dokonce ani Římané, kteří dbali na svou hygienu v lázních, mýdlo nepoužívali. Svá těla natírali olejem, ten nečistoty vstřebal a teprve potom byl v lázních smyt. Teprve zhruba ve 2. století byly objeveny očistné vlastnosti mýdla a mýdlařství se stalo řemeslem. Po celá léta byla technologie výroby jen experimentem a teprve v polovině 18. století byla objevena podstata procesu zvaného zmýdelnění a mýdlo se začalo vyrábět průmyslově. K masivnímu rozšíření používání mýdla však došlo až v průběhu 19. století.

Sdílet: Facebook Twitter

Autor: -JH-

Reklama:



Další články