Koření

Minuta s encyklopedií - 02. 09. 2007



Poté, co člověk objevil oheň a otřepal se z náhlého přívalu nepoznané chuti tepelně upraveného masa, začal se rozhlížet, čím by svůj mlsný jazýček mohl dále rozmazlovat. Brzy zjistil, že vylepšit chuť jídla lze pomocí různých listů a plodů. Podle archeologických výzkumů patřil mezi první druhy koření kmín a mák, které se lidstvo naučilo používat už někdy v době kamenné. Historie koření ale začíná být zajímavější až někdy ve 3. tisíciletí př. n. l., kdy v příznivém klimatu jihovýchodní Asie převážely karavany náklady vzácného zboží na západ. Obchod s orientálním kořením se rozrůstal a šlo často o velmi výnosný podnik. Někdy v dobách cest Marca Pola měla například jedna libra šafránu, což je něco přes 30 dkg, cenu jezdeckého koně. Obchod s kořením ovládlo v 15. století Portugalsko a v dobách rozmachu kolonizace Holandsko, Anglie a Francie.

Sdílet: Facebook Twitter

Autor: -JH-

Reklama:



Další články