Jídelní hůlky

Minuta s encyklopedií - 31. 08. 2007



Tradičním východoasijským jídelním nástrojem, který dokáže přivést Evropana do nemilých situací, jsou jídelní hůlky. Svůj původ mají v Číně někdy v době před 5000 lety a jak praví legenda, vznikly z obyčejných ulomených větviček, jimiž si strávník pomáhal při jídle. Asi kolem roku 500 př. n. l. se používání hůlek rozšířilo z Číny do oblasti dnešního Vietnamu, Koreje a Japonska. Nejprve měly podobu spojených hůlek, jakési dlouhé pinzety, ale od 10. století jsou používány jen jako dvě oddělené hůlky. Jsou vyráběny z různých materiálů od dřeva a bambusu přes kost až k dnešnímu plastu. V Japonsku má každý člen rodiny hůlky vlastní, často krásně zdobené. Jako hostům vám však budou, stejně jako v restauracích, nabídnuty hůlky na jedno použití. I když může být používání hůlek zpočátku složité, dá se naučit. Japonské děti to zvládají od pěti let.

Sdílet: Facebook Twitter

Autor: -JH-

Reklama:



Další články