Chléb

Minuta s encyklopedií - 26. 09. 2007



V mladší době kamenné začalo zemědělství postupně doplňovat lov zvěře. Lidé se naučili pěstovat obiloviny a nasbíraná zrna rozdrtit v primitivních hmoždířích a později semlít mezi dvěma kameny. Z mouky dokázali vyrobit kaši, z ní vytvarovat placku a na rozžhaveném kameni ji upéct. Na podobném principu, i když s využitím moderních prostředků, je i dnes připravována arabská pita nebo mexické tortilly, které mohou být ideálním základem dalších pokrmů. Významným objevem se ovšem stal kynutý chléb. Podle archeologických nálezů se kvasnice při jeho výrobě začaly používat asi okolo roku 4000 př. n. l. v Egyptě. Zobrazení postupu výroby egyptského chleba bylo nalezeno na několika hieroglyfických záznamech. Kvásek byl vytvořen odložením kousku nejlepšího chlebového těsta a usušením. Jiným způsobem, jak napomoci kynutí chleba, bylo kvašení otrub nebo celozrnné mouky spařených horkou vodou.

Sdílet: Facebook Twitter

Autor: -JH-

Reklama:



Další články