Brambory

Minuta s encyklopedií - 03. 01. 2007



Pravlastí brambor je západní oblast jižní Ameriky, kde se s nimi v říši Inků poprvé setkali evropští dobyvatelé Nového světa. V roce 1565 obdržel španělský král Filip II. jednu z prvních zásilek brambor pro Evropu. Z královského dvora se pak nebývalá vzácnost dostala k papeži a od něj zase k nizozemskému kardinálovi. Jinou cestou se do Evropy dostaly brambory přes Anglii a Irsko, kam je dovezl slavný mořeplavec Francis Drake. V Irsku se rozšířily velmi rychle a byly základní potravinou miliónů obyvatel. Když byla značná část úrody napadená plísní, zemřelo tehdy hladem přes milión lidí a dva milióny emigrovaly. U nás se brambory objevily poprvé už roku 1623 ještě jako velká rarita, a to na stole Viléma Slavaty, významného českého velmože. Začátkem 19. století už ale zdomácněly v Čechách úplně.

Sdílet: Facebook Twitter

Autor: -JH-

Reklama:



Další články