Bonboniéra

Minuta s encyklopedií - 06. 07. 2007



Jedním z nejčastějších drobných dárků, které obdrží oslavenec ve výročí svých narozenin nebo při jiných příležitostech, bývá jistě bonboniéra. Jde o soubor sladkostí u něhož je vzhled balení významně upřednostňován před množstvím. Samotné slovo „bonbon“ vzniklo zdvojením francouzského výrazu „bon“, který znamená „dobrý“. Bonboniéra ja vlastně luxusní kolekcí vybraných většinou čokoládových bonbonů, s nejrůznějšími náplněmi a tedy různých chutí a velikostí. Původ bonboniér je možno vysledovat v zemích s delší tradicí výroby čokolády, tedy zejména v Belgii, Nizozemí nebo Švýcarsku. U nás došlo k zahájení průmyslové výroby čokoládových bonbonů až v posledních letech 19. století. Tehdy byly jednotlivé cukrovinky dodávány prodejci a teprve on je balil do ozdobných papírků a vyrovnával do krabiček. Produkce bonboniér v podobě jaké je můžeme koupit v obchodech dnes, se rozmohla v Československu až po 1. světové válce.

Sdílet: Facebook Twitter

Autor: -JH-

Reklama:



Další články