bizon



[latina < germánský jazyk], zubr severoamerický, Bison bison – největší severoamerický savec; patří do čeledi turovitých. Býk je až 3,5 m dlouhý, 2,8 m vysoký, hmotnost 5-13 q. Krávy jsou menší a slabší. Žije ve stádech na travnatých prériích Severní Ameriky. Na zimu se stáda stěhují k jihu. Dříve byl velmi hojný (asi 50 milionů kusů). Dnes tento druh skoro vyhuben; malá stáda žijí v rezervacích. Počet se odhaduje na pouhých 35000 kusů.

Datum vytvoření: 14. 3. 2000
Datum aktualizace: 25. 10. 2002
Autor: -red-

Odkazující hesla: Arapahoré, beefalo, zubr.

Sdílet: Facebook Twitter

Reklama: