agaritin



(1-(γ-L-glutamyl)-2-[(4-(hydroxymethyl)fenyl]-hydrazin – látka obsažená v některých houbách (např. žampión), má potenciálně karcinogenní a mutagenní účinky. U pěstovaných žampionů byl zjištěn obsah agaritinu velmi malý, a to 150–280 mg/kg. Trochu vyšší obsah je jen v mladých plodnicích a v kloboucích. U žampionů rostoucích v přírodě, a to zejména u některých druhů, je obsah této látky vyšší. Ale i zde, při rozumné spotřebě, konzumace těchto žampionů riziková prakticky není. U pěstovaných žampionů jsou obavy zcela zbytečné. Potenciálně škodlivé je požívání houby v syrovém stavu, protože agaritin je velmi nestálý. Skladováním při 2 °C po dobu 5 dnů nebo zmrazením a rozmrazením se odbourá okolo 70 % agaritinu, konzervováním se degraduje 90 % a vařením se rozkládá zcela.

Datum vytvoření: 30. 9. 2008
Datum aktualizace: 30. 9. 2008
Autor: -VS-

Reklama: