nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Penn
 Arthur, *27.9.1922 (Filadelfie, Pensylvánie, USA) – †28.9.2010 (New York, USA), americký...

Vondráčková
 Helena, *24.6.1947 (Praha), česká zpěvačka pop-music, herečka a tanečnice. Studovala na SVVŠ...

Vorel
 Tomáš, *2.6.1957 (Praha), český filmový a televizní režisér, scenárista, producent a herec...

Bacily
 Česká hudební skupina, založená roku 1971 především jako doprovodná skupina Václava Neckáře. Vůdčími...

Kamelot
 Česká hudební skupina založená roku 1982 kytaristy Romanem Horkým a Radomilem Michalem. Již...


sacharidy
[Řečtina], glycidy, organické látky obsažené v rostlinných a živočišných tkáních. Nesprávné zastaralé označení uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty. V rostlinách se tvoří fotosyntézou z oxidu uhličitého a vody. Dělí se na jednoduché sacharidy, tj. na monosacharidy (glukosa, fruktosa), a na sacharidy složené, tj. oligosacharidy (disacharid sacharosa) a polysacharidy (škrob, celulosa). Podle povahy karbonylové skupiny se monosacharidy dělí na aldosy a ketosy, podle počtu uhlíkových atomů na tetrosy, pentosy, hexosy atd. Mezi sacharidy patří též rostlinné a živočišné slizy, například agar-agar. Sacharidy jsou vedle bílkovin a tuků nejdůležitější základní složkou výživy.


 

Odkazující hesla: aldosy, alkoholy, cukr krevní, cukrová třtina, cukry redukující, diastereoizomerie, Fischer, glycidy, glykoproteiny, Haworth, heterotrofie, hydroxyderiváty, kasava, mutasy, oligosacharidy, pyrohroznová kyselina, rostliny, škrob, uhlovodany
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 25.3.2003
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2018, OPTIMUS s.r.o.