nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Monroe
 Marilyn, *1.6.1926 (Los Angeles, USA) – †5.8.1962 (Los Angeles, USA), vlastním jménem Norma...

Jackson
 [Džeksn], Samuel L., *21.12.1948 (Washington, USA), vlastním jménem Samuel Leroy Jackson, americký...

Cash
 [Keš], Johnny, *26.2.1932 (Kingsland, Arkansas) – †12.9.2003 (Nashville, Tennessee), plným...

Loukotková
 Jarmila, *14.4.1923 (Praha) – †29.10.2007 (Praha), česká prozaička. Byla dcerou českého...

Geislerová
 [Gaislerová], Anna (Aňa), *17.4.1976 (Praha, Česká republika), česká filmová a televizní...


sacharidy
[Řečtina], glycidy, organické látky obsažené v rostlinných a živočišných tkáních. Nesprávné zastaralé označení uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty. V rostlinách se tvoří fotosyntézou z oxidu uhličitého a vody. Dělí se na jednoduché sacharidy, tj. na monosacharidy (glukosa, fruktosa), a na sacharidy složené, tj. oligosacharidy (disacharid sacharosa) a polysacharidy (škrob, celulosa). Podle povahy karbonylové skupiny se monosacharidy dělí na aldosy a ketosy, podle počtu uhlíkových atomů na tetrosy, pentosy, hexosy atd. Mezi sacharidy patří též rostlinné a živočišné slizy, například agar-agar. Sacharidy jsou vedle bílkovin a tuků nejdůležitější základní složkou výživy.


 

Odkazující hesla: aldosy, alkoholy, cukr krevní, cukrová třtina, cukry redukující, diastereoizomerie, Fischer, glycidy, glykoproteiny, Haworth, heterotrofie, hydroxyderiváty, kasava, mutasy, oligosacharidy, pyrohroznová kyselina, rostliny, škrob, uhlovodany
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 25.3.2003
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2018, OPTIMUS s.r.o.