nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Kapuściński
 Ryszard, *4.3.1932 (Pińsk) – †23.1.2007 (Varšava), polský novinář, publicista a ...

Menšík
 Vladimír, *9.10.1929 (Ivančice u Brna, Československo) – †29.5.1988 (Brno, Československo...

Ulrych
 Petr, *21.2.1944 (Hradec Králové), český zpěvák, skladatel a textař. Vystudoval leteckou...

Brown
 [Braun], James, *3.5.1933 (Augusta, Georgia) – †25.12.2006, americký černošský zpěvák. Ve...

U2
 Irská hudební skupina založená v roce 1976 v Dublinu nejprve pod názvem Feedback, později...


bílkoviny
Proteiny – biopolymery složené z několika set až několika tisíc aminokyselin, vzájemně spojených peptidovou vazbou; základní složky buněk všech organismů. Pořadí aminokyselinových zbytků v polypeptidovém řetězci (bílkovině) udává primární strukturu a je určeno geneticky. Uspořádání polypeptidového řetězce do tvaru šroubovice či do neuspořádaných úseků tvoří sekundární strukturu. Terciární struktura je dána interakcemi mezi vzdálenějšími částmi polypeptidového řetězce. Podle tvaru se bílkoviny dělí na globulární (tj. kulaté), například globulin, a fibrilární (tj. vláknité), například keratin. Některé bílkoviny obsahují jen jeden polypeptidový řetězec (vždy s totožným pořadím aminokyselin), například ribonukleasa, jiné, tzv. oligomerní bílkoviny, obsahují v molekule více polypeptidových řetězců, například hemoglobin. Bílkoviny patří mezi nejdůležitější makromolekuly živé hmoty. Jsou přítomny ve všech organismech od virů až po živočichy, v nichž tvoří často více než polovinu suché hmoty. V jedné buňce organismu je obsaženo několik set až několik tisíc různých bílkovin s různou funkcí a aktivitou. Biologické funkce bílkovin v organismu jsou velice rozmanité: jsou stavebními látkami (například kolagen, elastin, fibroin), podbuněčných, buněčných, orgánových a tělesných struktur, mají katalytickou funkci (enzymy, hormony), umožňují transport látek a energie, pohyb organismů (aktin, myosin) a jsou rezervními látkami (ovalbumin, kasein). Zajišťují imunologickou obranu organismu. Bílkoviny jsou nejdůležitější složkou lidské i zvířecí výživy. Viz také aminokyseliny; enzymy; hormony; metabolismus; výživa.


 

Odkazující hesla: aminokyseliny, aminoskupina, Bretschneider, falešná březost u fen, fibrila, Fischer, globuliny, heterotrofie, imunoelektroforéza, imunotaxonomie, karence, karotenoidy, kathepsiny, Kendrew, kvocient, laktalbuminy, luštěniny, masožravé rostliny, med, metalothionein, Nirenberg, nukleoproteiny, papírová elektroforéza, pepsinogen, peptidy, protaminy, rašeliniště, retikulin, sérotaxonomie, sloučenina, synaptón, threonin, třísloviny, tuberkulín, vejce
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 14.11.2003
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.