nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Dvořák
 Vladimír, *14.5.1925 (Písek) – †28.12.1999 (Praha), český scenárista, konferenciér, dramaturg...

Bonaventura
 Jan, *21.3.1943 (Praha) – †14.6.1999 (Praha), český televizní režisér a příležitostný...

A* Teens
 Švédská vokální skupina založená roku 1998 pod názvem ABBA-Teens. Tvoří ji Sara Helena Lumholdt (*25...

Richard
 Pierre, *16.8.1934 (Valenciennes, Francie), vlastním jménem Pierre – Richard Maurice Charles...

Sovák
 Jiří, *27.12.1920 (Praha, Československo) – †6.9.2000 (Praha, Česká republika), vlastním jménem Jiří...


askorbová kyselina
Vitamín C – důležitý faktor ve výživě, jejím hlavním zdrojem jsou brambory, některé druhy čerstvého ovoce a zeleniny. Kyselina askorbová se chová jako jednosytná kyselina a má silněě redukččníí účinky, je citlivá vůči kyslíku, vyšším teplotám a světlu. Při tepelné úpravě potravin se snadno ničí. Její nedostatek ve výživě vede k onemocnění zvanému skorbut (kurděje). Je vitamínem jen pro primáty a morčata, nikoli pro ostatní živočichy. Vyrábí se synteticky z glukosy. Používá se v lékařství, v potravinářství k obohacování potravin a ke konzervaci.


 

Odkazující hesla: Szent-Györgyi
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 3.12.2004
Autor:





Fotbalove Dresyfutbalove dresy na predajmaglie calcio onlinebillige fotballdrakterImitazioni orologi italiafussball trikots kaufen
Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2018, OPTIMUS s.r.o.