nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Sovák
 Jiří, *27.12.1920 (Praha, Československo) – †6.9.2000 (Praha, Česká republika), vlastním jménem Jiří...

Giamatti
 Paul, *6.6.1967 (New Haven, Connecticut, USA), vlastním jménem Paul Edward Valentine Giamatti...

Benedikta
 Česká hudební world music skupina působící od roku 1995, o dva roky později se...

Tokio Hotel
 Německá hudební skupina existující od roku 2001 nejprve pod názvem Devilish ve složení Bill Kaulitz...

Koa
 Česká hudební skupina vzniklá roku 1998, kdy zpěvačka Zuzana Navarová společně s kolumbijským...


askorbová kyselina
Vitamín C – důležitý faktor ve výživě, jejím hlavním zdrojem jsou brambory, některé druhy čerstvého ovoce a zeleniny. Kyselina askorbová se chová jako jednosytná kyselina a má silněě redukččníí účinky, je citlivá vůči kyslíku, vyšším teplotám a světlu. Při tepelné úpravě potravin se snadno ničí. Její nedostatek ve výživě vede k onemocnění zvanému skorbut (kurděje). Je vitamínem jen pro primáty a morčata, nikoli pro ostatní živočichy. Vyrábí se synteticky z glukosy. Používá se v lékařství, v potravinářství k obohacování potravin a ke konzervaci.


 

Odkazující hesla: Szent-Györgyi
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 3.12.2004
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.