nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Špáta
 Jan, *25.10.1932 (Náchod) – †18.8.2006 (Praha), český kameraman a režisér krátkých filmů...

Ventura
 [Ventúra], Lino, *14.7.1919 (Parma, Itálie) – †22.10.1987 (Paříž, Francie), francouzský filmový...

Lumet
 [Lamet], Sidney, *25.6.1924 (Filadelfie, USA) – †9.4.2011 (New York, USA), americký filmový...

Norton
 [Nortn], Edward, *18.8.1969 (Boston, Massachusetts, USA), vlastním jménem Edward James Norton, Jr...

Schnabel
 Julian, *26.10.1951 (Brooklyn, New York, USA), americký výtvarník, hudebník a filmový režisér...


askorbová kyselina
Vitamín C – důležitý faktor ve výživě, jejím hlavním zdrojem jsou brambory, některé druhy čerstvého ovoce a zeleniny. Kyselina askorbová se chová jako jednosytná kyselina a má silněě redukččníí účinky, je citlivá vůči kyslíku, vyšším teplotám a světlu. Při tepelné úpravě potravin se snadno ničí. Její nedostatek ve výživě vede k onemocnění zvanému skorbut (kurděje). Je vitamínem jen pro primáty a morčata, nikoli pro ostatní živočichy. Vyrábí se synteticky z glukosy. Používá se v lékařství, v potravinářství k obohacování potravin a ke konzervaci.


 

Odkazující hesla: Szent-Györgyi
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 3.12.2004
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.