nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Eminem
 *17.10.1972 (Kansas City), vlastním jménem Marshall Bruce Mathers III, americký rapper, jeden z ...

Renč
 Filip, *17.8.1965 (Praha, Česká republika), český filmový, televizní a divadelní režisér a ...

Robbins
 Tim, *16.10.1958 (West Covina, Kalifornie, USA), vlastním jménem Timothy Francis Robbins, americký...

Bruckheimer
 Jerry, *21.9.1945 (Detroit, Michigan, USA), vlastním jménem Jerome Leon Bruckheimer (přezdívkou Mr...

Filipovský
 František, *23.9.1907 (Přelouč) – †26.10.1993 (Praha), český herec. Od dětství se u něj...


askorbová kyselina
Vitamín C – důležitý faktor ve výživě, jejím hlavním zdrojem jsou brambory, některé druhy čerstvého ovoce a zeleniny. Kyselina askorbová se chová jako jednosytná kyselina a má silněě redukččníí účinky, je citlivá vůči kyslíku, vyšším teplotám a světlu. Při tepelné úpravě potravin se snadno ničí. Její nedostatek ve výživě vede k onemocnění zvanému skorbut (kurděje). Je vitamínem jen pro primáty a morčata, nikoli pro ostatní živočichy. Vyrábí se synteticky z glukosy. Používá se v lékařství, v potravinářství k obohacování potravin a ke konzervaci.


 

Odkazující hesla: Szent-Györgyi
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 3.12.2004
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2016, OPTIMUS s.r.o.