nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Mirren
 [Miren], Helen, *26.7.1946 (Chiswick, Londýn, Velká Británie), vlastním jménem Ilyena Vasilievna...

Zeman
 Karel, *3.11.1910 (Ostroměř u Nové Paky) – †5.4.1989 (Praha), český filmový režisér...

Neřež
 Česká hudební skupina, kterou roku 1998 založili dva zakládající členové skupiny Nerez Vít Sázavsky...

Annakin
 Ken, *10.8.1914 (Beverley, Yorkshire, Velká Británie) – †22.4.2009 (Beverly Hills, Kalifornie...

Stefani
 Gwen Renee, *3.10.1969 (Anaheim, Kalifornie), americká zpěvačka a herečka. V roce 1986 se...


askorbová kyselina
Vitamín C – důležitý faktor ve výživě, jejím hlavním zdrojem jsou brambory, některé druhy čerstvého ovoce a zeleniny. Kyselina askorbová se chová jako jednosytná kyselina a má silněě redukččníí účinky, je citlivá vůči kyslíku, vyšším teplotám a světlu. Při tepelné úpravě potravin se snadno ničí. Její nedostatek ve výživě vede k onemocnění zvanému skorbut (kurděje). Je vitamínem jen pro primáty a morčata, nikoli pro ostatní živočichy. Vyrábí se synteticky z glukosy. Používá se v lékařství, v potravinářství k obohacování potravin a ke konzervaci.


 

Odkazující hesla: Szent-Györgyi
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 3.12.2004
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.