nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Navarová
 Zuzana, de Tejada, *18.6.1959 (Hradec Králové) – †7.12.2004 (Praha), česká zpěvačka, textařka...

Fulghum
 Robert, *4.6.1937 (Waco, Texas), americký spisovatel. V mládí vystřídal řadu různých zaměstnání...

Mareš
 Leoš, *27.4.1976 (Beroun), český rozhlasový a televizní moderátor. V záři 1994 se stal...

Mitchell
 Joni, *7.11.1943, (Fort McLeod, Alberta), vlastním jménem Roberta Joan Anderson, kanadská...

Gilliam
 Terry, *22.11.1940 (Minneapolis, Minnesota, USA), vlastním jménem Terence Vance Gilliam, americký...


askorbová kyselina
Vitamín C – důležitý faktor ve výživě, jejím hlavním zdrojem jsou brambory, některé druhy čerstvého ovoce a zeleniny. Kyselina askorbová se chová jako jednosytná kyselina a má silněě redukččníí účinky, je citlivá vůči kyslíku, vyšším teplotám a světlu. Při tepelné úpravě potravin se snadno ničí. Její nedostatek ve výživě vede k onemocnění zvanému skorbut (kurděje). Je vitamínem jen pro primáty a morčata, nikoli pro ostatní živočichy. Vyrábí se synteticky z glukosy. Používá se v lékařství, v potravinářství k obohacování potravin a ke konzervaci.


 

Odkazující hesla: Szent-Györgyi
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 3.12.2004
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.