nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Moučka
 Jaroslav, *9.11.1923 (Studená u Dačic, Československo) – †26.12.2009 (Praha, Česká...

Hackenschmied
 Alexander, *17.12.1907 (Linz, Rakousko) – †26.7.2004 (New York, USA), americký fotograf a ...

Visconti
 [Viskonty lukino], Luchino ,*2.11.1906 (Milán, Itálie) – †17.3.1976 (Řím, Itálie), významný...

Morcheeba
 Britská hudební skupina zformovaná v roce 1994 v Londýně. Tvoří ji Paul Godfrey, Ross...

Zemeckis
 Robert, *14.5.1951 (některé zdroje uvádějí *14.5.1952, Chicago, USA), americký filmový scenárista...


kávovník
[Arabština], Coffea – rod dvouděložných dřevin z čeledi mořenovitých. Je známo asi 60 druhů. Jsou původně z tropické Afriky, částečně i jihovýchodní Asie. Nejvýznamnější je kávovník arabský, Coffea arabica, který se pěstuje na plantážích jako keř (dorůstá výšky až 3 m). Pochází pravděpodobně z Etiopie. Pěstuje se pro plody oválné peckovice s dužnatým oplodím a dvěma semeny (kávovými zrny), které dozrávají za 7–9 měsíců po odkvětu. Plantáže kávovníku začínají plodit 6.-8. rok po výsadbě a poskytují sklizeň až do stáří 30–50 roků. Sklizené plody se zbavují oplodí, semena se pak suší, leští a třídí. V 1 kg je obsaženo asi 2200 semen. Přeměna v konzumní kávu se provádí pražením. Kávová zrna obsahují v průměru 0,7–1,5 % kofeinu. Z 1 ha kávovníkové plantáže se získá v průměru 400–900 kg čistých i suchých semen (zelené kávy). Káva se získává i z druhu Coffea canephora (tzv. robusta), pěstovaného v nížinách tropů. Semena jsou menší (v 1 kg asi 3300 semen) a jejich kvalita nižší. Používají se hlavně do směsí a k výrobě instantní kávy. Coffea liberica poskytuje kávu nízké kvality a nahořklé, trpké chuti. Používá se pouze do směsí.


 

Odkazující hesla: Borneo, Mbini
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 20.6.2006
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2018, OPTIMUS s.r.o.