nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Haas
 Hugo, *18.2.1901 (Brno, Rakousko-Uhersko) – †1.12.1968 (Vídeň, Rakousko), významný český...

Lavigne
 Avril Ramona, *27.9.1984 (Belleville, Ontario), kanadská zpěvačka a textařka. Zpívat začala...

Moskalyk
 Antonín, *11.11.1930 (Chust, Podkarpatská Rus, dnešní Ukrajina) – †27.1.2006 (Brno), významný...

Dahl
 Roald, *13.9.1916 (Llandaf) – †23.11.1990 (Great Missenden), britský spisovatel, autor...

Gombitová
 Marika, *12.9.1956 (Turany nad Ondavou), vlastním jménem Mária Gombitová, slovenská zpěvačka a ...


antioxidanty
[řečtina], látky či systémy zabraňující autooxidaci; inhibitory oxidace. Autooxidace začíná vazbou vzdušného kyslíku do molekul substrátu za vzniku hydroperoxidů -C-O-O-H a vysoce reaktivních radikálů. Antioxidanty přerušují reakce radikálů nebo rozkládají hydroperoxidy. Patří k nim též dezaktivátory kovů a dezaktivátory ultrafialového záření, neboť kovy i záření mohou rovněž autooxidaci katalyzovat. Antioxidanty mají široké uplatnění, zamezují například stárnutí kaučuků, znehodnocování minerálních a transformátorových olejů, potravin, zejména tuků, krmných směsí. Používají se syntetické i přírodní (biologické). Biologické antioxidanty zabraňují v organismu vzniku škodlivých látek vedoucích často až k patologickým změnám. Přírodní jsou například karotenoidy, některá antibiotika, vitamín C, třísloviny, tokoferoly (vitamín E), ubichinony, flavonoly, lecithiny. Přírodní se používají především jako léčiva a jako antioxidanty do potravin.


 

Odkazující hesla: antioxidace
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 30.8.2002
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.