nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Moimir Papalescu & The Nihilists
 Česká pražská hudební skupina založená v létě roku 2003 jako trio ve složení: Moimir Papalescu...

Heston
 [Hestn], Charlton, *4.10.1923 (podle některých pramenů 1924, Evanston, Illinois, USA) – †6.4...

Varga
 Marián, *29.1.1947 (Skalica), slovenský varhaník, klavírista a skladatel. Od šesti let...

Buscemi
 Steve, *13.12.1957 (Brooklyn, New York, USA), vlastním jménem Steven Vincent Buscemi, americký...

Sigur Rós
 Islandská hudební skupina založená roku 1994 v sestavě Jón Thór Birgisson (vokály, kytara...


ančovička
[španělština < baskičtina], francouzsky Anchois, anglicky Anchovy, latinsky Engraulis Encrasicholus – označení pro rybu sardel obecnou, naloženou v kořeněném nálevu se zeleninou, zpracovávanou do konzerv, používanou především jako součást některých pokrmů (pizza) apod.
Někdy jsou za ančovičky vydávány i malí sledi nebo marinovaní šproti, jelikož ančovičky se podávají obvykle bez hlavy, a tak lze jen těžko rozeznat pravost. Mají-li hlavu, poznáme ančovičku podle protáhlé, přečnívající svrchní čelisti.
Ančovičky se loví od prosince do dubna na pobřežích Atlantického oceánu, v Středozemním a Severním moři.


 
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 9.6.2003
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.