nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Vinklář
 Josef, *14.11.1930 (Podůlší) – †18.9.2007 (Praha), český herec. V dětství byl členem ...

Frič
 Martin (Mac), *29.3.1902 – †26.8.1968, český filmový režisér, scenárista, herec. Profesor AMU...

Rickman
 [Rikmen], Alan, *21.2.1946 (Londýn, Velká Británie), vlastním jménem Alan Sidney Patrick Rickman...

Kotek
 Vojtěch (Vojta), *8.1.1988 (Praha, Česká republika), český filmový, televizní a divadelní herec...

Dvorská
 Milena, *7.9.1938 (Prostějov, Československo) – †22.12.2009 (Praha, Česká republika), česká...


ančovička
[španělština < baskičtina], francouzsky Anchois, anglicky Anchovy, latinsky Engraulis Encrasicholus – označení pro rybu sardel obecnou, naloženou v kořeněném nálevu se zeleninou, zpracovávanou do konzerv, používanou především jako součást některých pokrmů (pizza) apod.
Někdy jsou za ančovičky vydávány i malí sledi nebo marinovaní šproti, jelikož ančovičky se podávají obvykle bez hlavy, a tak lze jen těžko rozeznat pravost. Mají-li hlavu, poznáme ančovičku podle protáhlé, přečnívající svrchní čelisti.
Ančovičky se loví od prosince do dubna na pobřežích Atlantického oceánu, v Středozemním a Severním moři.


 
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 9.6.2003
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2018, OPTIMUS s.r.o.