nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Babka
 Václav, *11.8.1927 (Praha, Československo) – †1.7.2010 (Olomouc, Česká republika), český...

Prince
 *7.6.1958 (Minneapolis, Minnesota) – †21.4.2016 (Minneapolis, Minnesota), vlastním jménem...

Jarmusch
 Jim, *22.1.1953 (Akron, Ohio, USA), americký filmový scenárista, režisér, producent a ...

Nirvana
 Americká hudební skupina, kterou v roce 1987 založili Kurt Cobain (kytara, zpěv) a Krist...

Sun-c'
 Mistr Sun, Sun Wu, Válečník Sun, Sun Tzu – *asi 6. – †5. století př.n.l., čínský...


ančovička
[španělština < baskičtina], francouzsky Anchois, anglicky Anchovy, latinsky Engraulis Encrasicholus – označení pro rybu sardel obecnou, naloženou v kořeněném nálevu se zeleninou, zpracovávanou do konzerv, používanou především jako součást některých pokrmů (pizza) apod.
Někdy jsou za ančovičky vydávány i malí sledi nebo marinovaní šproti, jelikož ančovičky se podávají obvykle bez hlavy, a tak lze jen těžko rozeznat pravost. Mají-li hlavu, poznáme ančovičku podle protáhlé, přečnívající svrchní čelisti.
Ančovičky se loví od prosince do dubna na pobřežích Atlantického oceánu, v Středozemním a Severním moři.


 
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 9.6.2003
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.