nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Simon
 Paul, *13.10.1941 (Newark, New Jersey), americký písničkář. V letech 1964–1972 vystupoval...

Rossellini
 Isabella, *18.6.1952 (Řím, Itálie), v USA žijící italská filmová herečka a modelka. Je...

Safri Duo
 Dánská hudební skupina vzniklá roku 1988. Tvoří ji Uffe Savery a Morten Friis, spolužáci z ...

Vonnegut
 [Vonygat], Kurt, *11.11.1922 (Indianapolis) – †11.4.2007 (New York), americký prozaik a ...

Peha
 Slovenská hudební skupina založená roku 1997 v Prešově ve složení Katarína Knechtová (zpěv...


ančovička
[španělština < baskičtina], francouzsky Anchois, anglicky Anchovy, latinsky Engraulis Encrasicholus – označení pro rybu sardel obecnou, naloženou v kořeněném nálevu se zeleninou, zpracovávanou do konzerv, používanou především jako součást některých pokrmů (pizza) apod.
Někdy jsou za ančovičky vydávány i malí sledi nebo marinovaní šproti, jelikož ančovičky se podávají obvykle bez hlavy, a tak lze jen těžko rozeznat pravost. Mají-li hlavu, poznáme ančovičku podle protáhlé, přečnívající svrchní čelisti.
Ančovičky se loví od prosince do dubna na pobřežích Atlantického oceánu, v Středozemním a Severním moři.


 
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 9.6.2003
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.