nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Žilka
 Václav,*19.9.1924 (Ostrava) – †13.4.2007 (Praha), český flétnista, hudební pedagog a ...

Gajerová
 Naděžda, *11.3.1928 (Brno) – †8.1.2017 (Praha), rodným jménem Naděžda Mauerová, česká herečka...

Toušlová
 Iveta, *1968, česká televizní moderátorka a redaktorka. Vystudovala obor český jazyk –...

Hegerová
 Hana, *20.10.1931 (Bratislava), vlastním jménem Carmen Farkašová, česká zpěvačka a herečka...

Shakira
 [Šakira], *2.2.1977, vlastním jménem Shakira Isabel Mebarak Ripoll, kolumbijská pop-rocková zpěvačka...


ančovička
[španělština < baskičtina], francouzsky Anchois, anglicky Anchovy, latinsky Engraulis Encrasicholus – označení pro rybu sardel obecnou, naloženou v kořeněném nálevu se zeleninou, zpracovávanou do konzerv, používanou především jako součást některých pokrmů (pizza) apod.
Někdy jsou za ančovičky vydávány i malí sledi nebo marinovaní šproti, jelikož ančovičky se podávají obvykle bez hlavy, a tak lze jen těžko rozeznat pravost. Mají-li hlavu, poznáme ančovičku podle protáhlé, přečnívající svrchní čelisti.
Ančovičky se loví od prosince do dubna na pobřežích Atlantického oceánu, v Středozemním a Severním moři.


 
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 9.6.2003
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2019, OPTIMUS s.r.o.