nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Hradišťan
 Česká moravská hudební cimbálová skupina, jedna z nejstarších a nejznámějších moravských...

Vypsaná fiXa
 Česká pardubická hudební skupina vzniklá asi roku 1992 z rozpadající se skupiny K.R.K. Základ...

Binoche
 [Binoš], Juliette, 19.3.1964 (Paříž, Francie), francouzská filmová herečka. Pochází z divadelní...

Smith
 Wilbur, *9.1.1933, anglický spisovatel. Narodil se ve střední Africe, studoval na rhodéské...

Habera
 Pavol, *12.4.1962, slovenský zpěvák a skladatel pop-music. V 80. letech hrál s ...


ančovička
[španělština < baskičtina], francouzsky Anchois, anglicky Anchovy, latinsky Engraulis Encrasicholus – označení pro rybu sardel obecnou, naloženou v kořeněném nálevu se zeleninou, zpracovávanou do konzerv, používanou především jako součást některých pokrmů (pizza) apod.
Někdy jsou za ančovičky vydávány i malí sledi nebo marinovaní šproti, jelikož ančovičky se podávají obvykle bez hlavy, a tak lze jen těžko rozeznat pravost. Mají-li hlavu, poznáme ančovičku podle protáhlé, přečnívající svrchní čelisti.
Ančovičky se loví od prosince do dubna na pobřežích Atlantického oceánu, v Středozemním a Severním moři.


 
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 9.6.2003
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2018, OPTIMUS s.r.o.