nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Hegerlíková
 Antonie, *27.11.1923 (Bratislava, Československo) – †11.12.2012 (Praha, Česká republika...

Neckář
 Václav, *23.10.1943 (Praha), český zpěvák a herec. Pochází z umělecké rodiny, již od mládí...

Vávra
 Otakar, *28.2.1911 (Hradec Králové, Rakousko-Uhersko) – †15.9.2011 (Praha), významný český...

Lumet
 [Lamet], Sidney, *25.6.1924 (Filadelfie, USA) – †9.4.2011 (New York, USA), americký filmový...

Jackson
 [Džeksn], Michael Joseph, *29.8.1958 (Gary, Indiana) – †25.6.2009 (Los Angeles, Kalifornie...


ančovička
[španělština < baskičtina], francouzsky Anchois, anglicky Anchovy, latinsky Engraulis Encrasicholus – označení pro rybu sardel obecnou, naloženou v kořeněném nálevu se zeleninou, zpracovávanou do konzerv, používanou především jako součást některých pokrmů (pizza) apod.
Někdy jsou za ančovičky vydávány i malí sledi nebo marinovaní šproti, jelikož ančovičky se podávají obvykle bez hlavy, a tak lze jen těžko rozeznat pravost. Mají-li hlavu, poznáme ančovičku podle protáhlé, přečnívající svrchní čelisti.
Ančovičky se loví od prosince do dubna na pobřežích Atlantického oceánu, v Středozemním a Severním moři.


 
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 9.6.2003
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2016, OPTIMUS s.r.o.