nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Babka
 Václav, *11.8.1927 (Praha, Československo) – †1.7.2010 (Olomouc, Česká republika), český...

Dvořák
 Jan, *14.8.1925 – †16.1.2006, český výtvarník, loutkoherec, režisér a pedagog. Vystudoval...

Menšík
 Vladimír, *9.10.1929 (Ivančice u Brna, Československo) – †29.5.1988 (Brno, Československo...

Mullan
 Peter, *1954 (Peterhead, Grampian, Skotsko, Velká Británie), britský (skotský) filmový a ...

Vávra
 David, *9.3.1957 (Praha), český architekt, herec, dramatik, básník a výtvarník. Po gymnáziu...


ančovička
[španělština < baskičtina], francouzsky Anchois, anglicky Anchovy, latinsky Engraulis Encrasicholus – označení pro rybu sardel obecnou, naloženou v kořeněném nálevu se zeleninou, zpracovávanou do konzerv, používanou především jako součást některých pokrmů (pizza) apod.
Někdy jsou za ančovičky vydávány i malí sledi nebo marinovaní šproti, jelikož ančovičky se podávají obvykle bez hlavy, a tak lze jen těžko rozeznat pravost. Mají-li hlavu, poznáme ančovičku podle protáhlé, přečnívající svrchní čelisti.
Ančovičky se loví od prosince do dubna na pobřežích Atlantického oceánu, v Středozemním a Severním moři.


 
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 9.6.2003
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2018, OPTIMUS s.r.o.