nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

MacLaine
 [Meklejn], Shirley, *24.4.1934 (Richmond, Virginie, USA), vlastním jménem Shirley MacLean Beaty...

Branagh
 [Breneg], Kenneth, *10.12.1960 (Belfast, Severní Irsko, Velká Británie), vlastním jménem Kenneth...

Gyllenhaal
 Jake, *19.12.1980 (Los Angeles, USA), vlastním jménem Jacob Benjamin Gyllenhaal, americký filmový...

Fiala
 Karel, *3.8.1925 (Ostrava), český herec a zpěvák (tenor). Vyučen kominíkem, studoval operní...

Jackson
 [Džeksn], Michael Joseph, *29.8.1958 (Gary, Indiana) – †25.6.2009 (Los Angeles, Kalifornie...


ančovička
[španělština < baskičtina], francouzsky Anchois, anglicky Anchovy, latinsky Engraulis Encrasicholus – označení pro rybu sardel obecnou, naloženou v kořeněném nálevu se zeleninou, zpracovávanou do konzerv, používanou především jako součást některých pokrmů (pizza) apod.
Někdy jsou za ančovičky vydávány i malí sledi nebo marinovaní šproti, jelikož ančovičky se podávají obvykle bez hlavy, a tak lze jen těžko rozeznat pravost. Mají-li hlavu, poznáme ančovičku podle protáhlé, přečnívající svrchní čelisti.
Ančovičky se loví od prosince do dubna na pobřežích Atlantického oceánu, v Středozemním a Severním moři.


 
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 9.6.2003
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.