nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Hapka
 Petr, *13.5.1944 (Praha) – †25.11.2014 (Okoř), český hudební skladatel. Od dětství se učil na...

Pink Floyd
 Britská hudební skupina vzniklá roku 1966 v Londýně postupnou změnou názvů T-Set, Megadeaths či...

Kapuściński
 Ryszard, *4.3.1932 (Pińsk) – †23.1.2007 (Varšava), polský novinář, publicista a ...

Béart
 Emmanuelle, *14.8.1965 (Saint-Tropez, Francie), francouzská filmová herečka. Je dcerou skladatele...

Čok
 Vilém, *7.9.1961 (Mladá Boleslav), český zpěvák a hudebník. V letech 1978–1981...


amylasy
[-láz-, řečtina], amylázy – skupina trávicích enzymů, které štěpí škrob na jednodušší sacharidy; alfa-amylasy, amylasy dextrogenní – jsou obsaženy ve slinách, šťávě slinivky břišní a sladu. Produktem štěpení jsou disacharidy; beta-amylasy sacharogenní – se vyskytují v rostlinách; gama-amylasa byla nalezena v játrech a střevech. Odštěpuje z glykogenu glukózu. Viz také enzymy.


 

Odkazující hesla: diastasa, hydrolasy
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 2.9.2002
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2019, OPTIMUS s.r.o.