nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Coppola
 Francis Ford, *7.4.1939 (Detroit, Michigan, USA), americký filmový scenárista, režisér a ...

Graham
 Benjamin, *8.5.1894 (Londýn) – †21.9.1976, americký ekonom a investor. Od mládí žil...

Springsteen
 Bruce, *23.9.1949, americký písničkář, zpěvák a kytarista. Od raného mládí se chtěl prosadit...

Brabec
 F. A., *30.11.1954 (Praha, Československo), vlastním jménem František Antonín Brabec, český filmový...

Plíhal
 Karel, *23.8.1958 (Přerov), český skladatel, textař, kytarista. Od patnácti let prošel olomouckými...


amylasy
[-láz-, řečtina], amylázy – skupina trávicích enzymů, které štěpí škrob na jednodušší sacharidy; alfa-amylasy, amylasy dextrogenní – jsou obsaženy ve slinách, šťávě slinivky břišní a sladu. Produktem štěpení jsou disacharidy; beta-amylasy sacharogenní – se vyskytují v rostlinách; gama-amylasa byla nalezena v játrech a střevech. Odštěpuje z glykogenu glukózu. Viz také enzymy.


 

Odkazující hesla: diastasa, hydrolasy
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 2.9.2002
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2019, OPTIMUS s.r.o.