nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Presley
 Elvis Aaron, *8.1.1935 (Tupelo, Mississippi) – †16.8.1977 (Memphis, Tennessee), americký...

Navarová
 Zuzana, de Tejada, *18.6.1959 (Hradec Králové) – †7.12.2004 (Praha), česká zpěvačka, textařka...

Gyllenhaal
 Jake, *19.12.1980 (Los Angeles, USA), vlastním jménem Jacob Benjamin Gyllenhaal, americký filmový...

Eco
 Umberto, *5.1.1932 – †19.2.2016, italský sémiolog, estetik a spisovatel, profesor na...

Viewegh
 Michal, *31.3.1962 (Praha), český spisovatel. Původní studia na Vysoké škole ekonomické v Praze...


amylasy
[-láz-, řečtina], amylázy – skupina trávicích enzymů, které štěpí škrob na jednodušší sacharidy; alfa-amylasy, amylasy dextrogenní – jsou obsaženy ve slinách, šťávě slinivky břišní a sladu. Produktem štěpení jsou disacharidy; beta-amylasy sacharogenní – se vyskytují v rostlinách; gama-amylasa byla nalezena v játrech a střevech. Odštěpuje z glykogenu glukózu. Viz také enzymy.


 

Odkazující hesla: diastasa, hydrolasy
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 2.9.2002
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.