nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Peckinpah
 [Pekinpeh], Sam, *21.2.1925 (Fresno, Kalifornie, USA) – †28.12.1984 (Inglewood, Kalifornie...

No Name
 Slovenská hudební skupina založená roku 1996 v Košicích ve složení Viliam Gutray (basová kytara...

Jelínek
 Rudolf, *27.2.1935 (Kutná Hora), český herec. V mládí hrál v ochotnickém spolku, v ...

Yimou
 Zhang (dřívější přepis Čang I-mou), *14.11.1950 (Si-an, provincie Šen-si, Čína), čínský filmový...

Fellini
 [Feliny], Federico, *20.1.1920 (Rimini, Itálie) – †31.10.1993 (Řím, Itálie), italský filmový...


amylasy
[-láz-, řečtina], amylázy – skupina trávicích enzymů, které štěpí škrob na jednodušší sacharidy; alfa-amylasy, amylasy dextrogenní – jsou obsaženy ve slinách, šťávě slinivky břišní a sladu. Produktem štěpení jsou disacharidy; beta-amylasy sacharogenní – se vyskytují v rostlinách; gama-amylasa byla nalezena v játrech a střevech. Odštěpuje z glykogenu glukózu. Viz také enzymy.


 

Odkazující hesla: diastasa, hydrolasy
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 2.9.2002
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2018, OPTIMUS s.r.o.