nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Dubský
 Eduard, *19.11.1911 (Jihlava) – †2.3.1989 (Praha), vlastním jménem Eduard Neckář, český herec...

Jackman
 [Džekmen], Hugh, *12.10.1968 (Sydney, Austrálie), americký filmový herec (narozený v Austrálii...

Burian
 Jan, *26.3.1952 (Praha), český písničkář a spisovatel. V letech 1974–1985 tvořil...

Seagal
 Steven, *10.4.1951 (Lansing, Michigan, USA), americký filmový herec, producent, režisér a ...

Smith
 [Smis], Will, *25.9.1968 (Philadelphia, Pensylvánie, USA), vlastním jménem Willard Christopher Smith...


amylasy
[-láz-, řečtina], amylázy – skupina trávicích enzymů, které štěpí škrob na jednodušší sacharidy; alfa-amylasy, amylasy dextrogenní – jsou obsaženy ve slinách, šťávě slinivky břišní a sladu. Produktem štěpení jsou disacharidy; beta-amylasy sacharogenní – se vyskytují v rostlinách; gama-amylasa byla nalezena v játrech a střevech. Odštěpuje z glykogenu glukózu. Viz také enzymy.


 

Odkazující hesla: diastasa, hydrolasy
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 2.9.2002
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.