nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Fonda
 Henry, *16.5.1905 (Grand Island, Nebraska, USA) – †12.8.1982, vlastním jménem Henry Jaynes...

Owen
 [Ouvn], Clive, *3.10.1964 (Keresley, Coventry, Warwickshire, Velká Británie), britský televizní...

Jones
 Terry, *1.2.1942 (Colwyn Bay, Clwyd, Wales), britský herec, scenárista, režisér, člen skupiny Monty...

MacLaine
 [Meklejn], Shirley, *24.4.1934 (Richmond, Virginie, USA), vlastním jménem Shirley MacLean Beaty...

Braxton
 Toni, *7.10.1967 (Severn, Maryland), americká zpěvačka a herečka. Vyrůstala v rodině...


amylasy
[-láz-, řečtina], amylázy – skupina trávicích enzymů, které štěpí škrob na jednodušší sacharidy; alfa-amylasy, amylasy dextrogenní – jsou obsaženy ve slinách, šťávě slinivky břišní a sladu. Produktem štěpení jsou disacharidy; beta-amylasy sacharogenní – se vyskytují v rostlinách; gama-amylasa byla nalezena v játrech a střevech. Odštěpuje z glykogenu glukózu. Viz také enzymy.


 

Odkazující hesla: diastasa, hydrolasy
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 2.9.2002
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.