nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Josifoska
 Silvia, *20.8.1971 (Žilina), slovenská bluesová zpěvačka. Vystudovala teorii a řízení kultury...

Hirschbiegel
 Oliver, *26.3.1957 (Hamburk, Německo), německý filmový a televizní režisér a příležitostný...

Kidman
 [Kidmen], Nicole, *20.6.1967 (Honolulu, Havaj, USA), vlastním jménem Nicole Mary Kidman, americká...

Weiss
 Jiří, *29.3.1913 (Praha) – †10.4.2004 (Santa Monica, Kalifornie, USA), český filmový režisér...

Genz
 Ruben Henrik, *7.11.1959 (Gram, Jižní Jutsko, Dánsko), dánský filmový a televizní režisér...


amylasy
[-láz-, řečtina], amylázy – skupina trávicích enzymů, které štěpí škrob na jednodušší sacharidy; alfa-amylasy, amylasy dextrogenní – jsou obsaženy ve slinách, šťávě slinivky břišní a sladu. Produktem štěpení jsou disacharidy; beta-amylasy sacharogenní – se vyskytují v rostlinách; gama-amylasa byla nalezena v játrech a střevech. Odštěpuje z glykogenu glukózu. Viz také enzymy.


 

Odkazující hesla: diastasa, hydrolasy
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 2.9.2002
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.