nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

David
 Michal, *14.7.1960 (Praha), vlastním jménem Vladimír Štancl, český zpěvák a skladatel. V ...

Lean
 [Lín], David, *25.3.1908 (Croydon, Surrey, Velká Británie) – †16.4.1991 (Londýn, Velká...

Paolini
 Christopher, *17.11.1983, americký spisovatel. Již v průběhu studia, kdy ho doma učili jeho...

Cremer
 Bruno, *6.10.1929 (Saint-Mandé, dep. Val-de-Marne, Francie) – †7.8.2010 (Paříž, Francie...

Gray
 Macy, *9.9.1970 (Canton, Ohio), vlastním jménem Natalie McIntyre, americká soulová a rhytm &...


amylasy
[-láz-, řečtina], amylázy – skupina trávicích enzymů, které štěpí škrob na jednodušší sacharidy; alfa-amylasy, amylasy dextrogenní – jsou obsaženy ve slinách, šťávě slinivky břišní a sladu. Produktem štěpení jsou disacharidy; beta-amylasy sacharogenní – se vyskytují v rostlinách; gama-amylasa byla nalezena v játrech a střevech. Odštěpuje z glykogenu glukózu. Viz také enzymy.


 

Odkazující hesla: diastasa, hydrolasy
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 2.9.2002
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2018, OPTIMUS s.r.o.