nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Spielberg
 Steven, *18.12.1947 (Cincinnati, Ohio, USA), americký filmový režisér, scenárista, producent a ...

Sulanová
 Zdenka, *18.2.1920 (České Budějovice) – †9.8.2004 (Cerhonice), česká filmová a divadelní...

Lefebvre
 [Löfébr], Jean, *3.10.1919 (Valenciennes, Francie) – †8.7.2004 (Marrákeš, Maroko), francouzský...

Janák
 Karel, *24.9.1970 (Praha), český filmový a televizní režisér a scenárista. Studoval obor...

Tučný
 Michal, *11.1.1947 (Praha) – †10.3.1995, český zpěvák a hudebník. Vyučil se prodavačem...


amylasy
[-láz-, řečtina], amylázy – skupina trávicích enzymů, které štěpí škrob na jednodušší sacharidy; alfa-amylasy, amylasy dextrogenní – jsou obsaženy ve slinách, šťávě slinivky břišní a sladu. Produktem štěpení jsou disacharidy; beta-amylasy sacharogenní – se vyskytují v rostlinách; gama-amylasa byla nalezena v játrech a střevech. Odštěpuje z glykogenu glukózu. Viz také enzymy.


 

Odkazující hesla: diastasa, hydrolasy
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 2.9.2002
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2018, OPTIMUS s.r.o.