nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Connery
 [Konery], Sean, *25.8.1930 (Edinburgh, Skotsko, Velká Británie), vlastním jménem Thomas Connery...

Hybner
 Boris, *5.8.1941 (Vyškov) – †2.4.2016, český mim, herec, scenárista, režisér a pedagog...

Kline
 [Klajn], Kevin, *24.10.1947 (St. Louis, Missouri, USA), vlastním jménem Kevin Delaney Kline...

Hádek
 Kryštof, *10.3.1982 (Praha, Česká republika), český filmový, televizní a divadelní herec. Je...

Koller
 David, *27.9.1960 (Praha), český zpěvák, bubeník, kytarista, textař, skladatel a producent...


alkoholové kvašení
Alkoholická glykolýza, lihové kvašení – anaerobní rozklad mono- a disacharidů (sacharóza, maltóza, glukóza, fruktóza, manóza) katalyzovaný enzymy produkovanými mikrobiálnimi, resp. kvasničnými buňkami.
Probíhá téměř kvantitativně podle rovnice: C6H12O6 → 2CO2 + 2C2H5OH.
Alkoholické kvašení je nejdéle známé kvašení. Užívá se v rozsáhlých oborech kvasné technologie při výrobě vína (viz kvašení vína), piva, lihu, lihovin.


 

Odkazující hesla: kvašení vína
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 3.5.2016
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2018, OPTIMUS s.r.o.