nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Hála
 Karel, *2.10.1933 (Hradec Králové) – †7.7.2008, český zpěvák. Zpěv vystudoval na pražské...

Eminem
 *17.10.1972 (Kansas City), vlastním jménem Marshall Bruce Mathers III, americký rapper, jeden z ...

Jakubisko
 Juraj, *30.4.1938 (Kojšov, Slovensko), slovenský filmový scenárista, režisér a kameraman. Od...

Liu
 Lucy, *2.12.1968 (Queens, New York, USA), vlastním jménem Lucy Alexis Liu, americká filmová herečka...

Svoboda
 Karel, *19.12.1938 (Praha) – †28.1.2007 (Jevany, sebevražda), český hudební skladatel...


alkoholové kvašení
Alkoholická glykolýza, lihové kvašení – anaerobní rozklad mono- a disacharidů (sacharóza, maltóza, glukóza, fruktóza, manóza) katalyzovaný enzymy produkovanými mikrobiálnimi, resp. kvasničnými buňkami.
Probíhá téměř kvantitativně podle rovnice: C6H12O6 → 2CO2 + 2C2H5OH.
Alkoholické kvašení je nejdéle známé kvašení. Užívá se v rozsáhlých oborech kvasné technologie při výrobě vína (viz kvašení vína), piva, lihu, lihovin.


 

Odkazující hesla: kvašení vína
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 3.5.2016
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.