nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Carey
 Mariah, *27.3.1970 (Long Island, New York), americká zpěvačka a herečka. Její otec, letecký...

Roxette
 Švédská hudební skupina, kterou od roku 1986 tvoří zpěvačka Gun Marie Fredriksson (*30.5.1958...

Demme
 Jonathan, *22.2.1944 (Baldwin, Long Island, New York, USA), vlastním jménem Robert Jonathan Demme...

Stewart
 Rod, *10.1.1945 (Londýn), plným jménem Roderick David Stewart, britský zpěvák. Svou kariéru začal...

Gaia Mesiah
 [Gaja Mesajah], česká hudební rocková skupina založená roku 2001 a dnes hrající v sestavě...


alkoholové kvašení
Alkoholická glykolýza, lihové kvašení – anaerobní rozklad mono- a disacharidů (sacharóza, maltóza, glukóza, fruktóza, manóza) katalyzovaný enzymy produkovanými mikrobiálnimi, resp. kvasničnými buňkami.
Probíhá téměř kvantitativně podle rovnice: C6H12O6 → 2CO2 + 2C2H5OH.
Alkoholické kvašení je nejdéle známé kvašení. Užívá se v rozsáhlých oborech kvasné technologie při výrobě vína (viz kvašení vína), piva, lihu, lihovin.


 

Odkazující hesla: kvašení vína
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 3.5.2016
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.