nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Zapasiewicz
 Zbigniew, *13.9.1934 (Varšava, Polsko) – †14.7.2009 (Varšava, Polsko), vlastním jménem...

Capra
 [Kapra], Frank, *19.5.1897 (Bisacquino u Palerma, Sicílie, Itálie) – †3.9.1991 (La Quinta...

Bacily
 Česká hudební skupina, založená roku 1971 především jako doprovodná skupina Václava Neckáře. Vůdčími...

Švankmajer
 Jan, *4.9.1934 (Praha, Československo), významný český filmový režisér, scenárista, výtvarník a ...

Geddes
 Anne, *září 1956, novozélandská fotografka. Narodila se v Austrálii, nyní žije a pracuje...


alkoholové kvašení
Alkoholická glykolýza, lihové kvašení – anaerobní rozklad mono- a disacharidů (sacharóza, maltóza, glukóza, fruktóza, manóza) katalyzovaný enzymy produkovanými mikrobiálnimi, resp. kvasničnými buňkami.
Probíhá téměř kvantitativně podle rovnice: C6H12O6 → 2CO2 + 2C2H5OH.
Alkoholické kvašení je nejdéle známé kvašení. Užívá se v rozsáhlých oborech kvasné technologie při výrobě vína (viz kvašení vína), piva, lihu, lihovin.


 

Odkazující hesla: kvašení vína
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 3.5.2016
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2018, OPTIMUS s.r.o.