nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Sulanová
 Zdenka, *18.2.1920 (České Budějovice) – †9.8.2004 (Cerhonice), česká filmová a divadelní...

Pastrňák
 Radek, *18.10.1963, český skladatel a textař, vedoucí osobnost skupiny Buty. Vystudoval SPŠ...

Clarke
 [Klárk], Arthur C., *16.12.1917 (Minehead, Anglie) – †19.3.2008 (Colombo, Srí Lanka), anglický...

Gott
 Karel, *14.7.1939, český zpěvák pop-music. Vyučil se elektromontérem, v letech 1957–1959...

Pollack
 Sydney, *1.7.1934 (Lafayette, Indiana, USA) – †26.5.2008 (Los Angeles, Kalifornie, USA...


alkoholové kvašení
Alkoholická glykolýza, lihové kvašení – anaerobní rozklad mono- a disacharidů (sacharóza, maltóza, glukóza, fruktóza, manóza) katalyzovaný enzymy produkovanými mikrobiálnimi, resp. kvasničnými buňkami.
Probíhá téměř kvantitativně podle rovnice: C6H12O6 → 2CO2 + 2C2H5OH.
Alkoholické kvašení je nejdéle známé kvašení. Užívá se v rozsáhlých oborech kvasné technologie při výrobě vína (viz kvašení vína), piva, lihu, lihovin.


 

Odkazující hesla: kvašení vína
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 3.5.2016
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2019, OPTIMUS s.r.o.