nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Rodriguez
 Robert, *20.6.1968 (San Antonio, Texas, USA), vlastním jménem Robert Anthony Rodriguez, americký...

Balzerová
 [Balcerová], Eliška, *25.5.1949 (Vsetín), rodným jménem Eliška Havránková, česká herečka. Po...

Varga
 Marián, *29.1.1947 (Skalica), slovenský varhaník, klavírista a skladatel. Od šesti let...

Shakira
 [Šakira], *2.2.1977, vlastním jménem Shakira Isabel Mebarak Ripoll, kolumbijská pop-rocková zpěvačka...

Boyle
 Danny, *20.10.1956 (Manchester, Velká Británie), britský (skotský) divadelní, televizní a ...


alkoholové kvašení
Alkoholická glykolýza, lihové kvašení – anaerobní rozklad mono- a disacharidů (sacharóza, maltóza, glukóza, fruktóza, manóza) katalyzovaný enzymy produkovanými mikrobiálnimi, resp. kvasničnými buňkami.
Probíhá téměř kvantitativně podle rovnice: C6H12O6 → 2CO2 + 2C2H5OH.
Alkoholické kvašení je nejdéle známé kvašení. Užívá se v rozsáhlých oborech kvasné technologie při výrobě vína (viz kvašení vína), piva, lihu, lihovin.


 

Odkazující hesla: kvašení vína
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 3.5.2016
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2019, OPTIMUS s.r.o.