nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Bon Jovi
 Americká hudební skupina založená roku 1983 v New Jersey ve složení Jon Bon Jovi (*2.3.1962...

Ventura
 [Ventúra], Lino, *14.7.1919 (Parma, Itálie) – †22.10.1987 (Paříž, Francie), francouzský filmový...

Fiala
 Karel, *3.8.1925 (Ostrava), český herec a zpěvák (tenor). Vyučen kominíkem, studoval operní...

Pawlowská
 Halina, *21.3.1955 (Praha), rodným jménem Halina Kločureková, česká spisovatelka, scenáristka...

Cardinale
 [Kardynale], Claudia, *15.4.1938 (Tunis, Tunisko), vlastním jménem Claude Joséphine Rose Cardinale...


alkoholové kvašení
Alkoholická glykolýza, lihové kvašení – anaerobní rozklad mono- a disacharidů (sacharóza, maltóza, glukóza, fruktóza, manóza) katalyzovaný enzymy produkovanými mikrobiálnimi, resp. kvasničnými buňkami.
Probíhá téměř kvantitativně podle rovnice: C6H12O6 → 2CO2 + 2C2H5OH.
Alkoholické kvašení je nejdéle známé kvašení. Užívá se v rozsáhlých oborech kvasné technologie při výrobě vína (viz kvašení vína), piva, lihu, lihovin.


 

Odkazující hesla: kvašení vína
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 3.5.2016
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.