nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Moloko
 Britská hudební skupina, kterou založili v polovině 90. let Mark Brydon a Roisin Murphy...

Bocelli
 [Bočeli], Andrea, *22.9.1958 (Lajatico), italský operní pěvec (tenor). Od útlého mládí měl špatný...

Gombitová
 Marika, *12.9.1956 (Turany nad Ondavou), vlastním jménem Mária Gombitová, slovenská zpěvačka a ...

Hudba Praha
 Česká hudební skupina vzniklá v roce 1981 pod názvem Jasná páka jako seskupení hudebníků kolem...

Hubeňáková
 Svatava, *9.6.1928 (Štramberk), česká herečka. Po absolvování DAMU, byla v letech 1955–...


alkoholové kvašení
Alkoholická glykolýza, lihové kvašení – anaerobní rozklad mono- a disacharidů (sacharóza, maltóza, glukóza, fruktóza, manóza) katalyzovaný enzymy produkovanými mikrobiálnimi, resp. kvasničnými buňkami.
Probíhá téměř kvantitativně podle rovnice: C6H12O6 → 2CO2 + 2C2H5OH.
Alkoholické kvašení je nejdéle známé kvašení. Užívá se v rozsáhlých oborech kvasné technologie při výrobě vína (viz kvašení vína), piva, lihu, lihovin.


 

Odkazující hesla: kvašení vína
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 3.5.2016
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2019, OPTIMUS s.r.o.